Bojan Suđić: Povratak simfonije u doba maski

0
Foto: Nebojša Babić

Tradicionalna „Noć muzike“ i ovoga puta će biti u znaku Simfonijskog orkestra i Hora RTS, ansambala koje nestrpljivo na koncertnom podijumu očekuje publika. Šta za Vas kao šefa dirigenta znači ovaj koncert, posle višemesečne koncertne pauze?

Neprestano smo očekivali trenutak kada ćemo ponovo da se okupimo na probi i da muziciramo pred publikom. Iznuđena pauza nas je sve podsetila koliko je dragocen osećaj zajedničkog sviranja i pevanja, trenutak u kome muzika kreira nove realnosti umnožavajući snagu skupne emocije izvođača i slušaoca. U ovom momentu je najznačajnije da prethodni meseci ne predstavljaju smetnju uzlaznoj i prepoznatljivoj putanji kvaliteta koju smo trasirali prethodnih godina.


U kojoj meri nove okolnosti podrazumevaju i drugačiji koncept programa koncerta?

Opredelio sam se za koncepciju koja će pokazati pojedinačne kvalitete nekoliko naših ansambala, koji će, zajedno sa mladim solistima koje selektujemo već nekoliko proteklih godina, izvesti zanimljiv i raznovrstan program. Scena će za ovu priliku biti neuobičajeno velika, i zauzimaće čitav parter Tašmajdana. Biće preduzete sve mere kako bi naš nastup bio u potpunosti bezbedan, a verujem da će izgled i pozicija svih muzičara na sceni predstavljati određeni novitet.

Simfonijski orkestar i Hor RTS ovoga puta će nastupiti u smanjenim sastavima. Kako na to reaguju članovi ansambala? U kojoj meri je za njih to novi profesionalni izazov?

Bilo je dirljivo sa koliko su emocija muzičari prišli jedni drugima na prvoj probi. Veoma su rado prihvatili ovakvu ideju i sa puno entuzijazma su se spremali individualno prethodnih dana. Svi će dati sve od sebe, a uz takav stav ne treba ni sumnjati u odličan rezultat.

U kakvoj atmosferi teku probe? Da li vam se čini da je interakcija sa muzičarima drugačija?

Opšte je mesto da se svakodnevica uglavnom uzima “zdravo za gotovo”, a da cenimo ono što imamo tek- kada to izgubimo. Iako nije prošlo previše vremena, čini se da je ovaj period uticao da mnogi iz drugačijeg ugla sagledaju dragocenost do juče obične svakodnevice.


Šta Vas najviše raduje u iščekivanju ovog koncerta kojim ćete, na specifičan način, započeti novu koncertnu sezonu u našoj zemlji?

Beskompromisna želja mojih kolega da se što pre ponovo okupimo, svakako, uz poštovanje svih preventivnih mera. Mnogobrojni su pozivi i veliko interesovanje javnosti za povratak umetnosti i kulturi, što dokazuje da se ni u najtežim trenucima ova, u mnogome osnovna čovekova odrednica, ne sme zapostaviti. Jer- inače nismo dostojni civilizacije koja nam je prethodila.


Kakvi su Vaši koncertni planovi za Simfonijski orkestar i Hor RTS za sezonu koja je pred nama? 

Bili smo na korak od objavljivanja programa nove sezone, kada nas je pandemija u potpunosti paralisala i sve naše planove- svela na maglovite hipoteze. Bili su isplanirani, uveren sam, veoma interesantni i zahtevni nastupi, o kojima je sada bespredmetno govoriti. Ukoliko i kada se život normalizuje, i mi ćemo se u potpunosti vratiti našim ambicioznim planovima u veoma kratkom roku. Do tada ćemo se prilagođavati mogućnostima, neprestano spremni za “korak dalje”. A on će, posle Tašmajdana, nastupiti u našem hramu muzike, Kolarcu, nadamo se već u drugoj polovini septembra.