Bogosavljević: “Najveći protivnik naprednjacima je niko. Stranke ne mogu ništa da rade, sem da se bore za male procente”

1
Foto N1

“Delovali biste kao čudak da ste rekli da idete na pobedu na izborima. Najveći protivnik naprednjacima je niko. Stranke ne mogu ništa da rade, sem da se bore za male procente. Problem je 21 lista. Na isto biračko telo atakuje po četiri, pet, šest stranaka, a prvi put SRS nema lojane birače, jer niz stranaka atakuje na iste birače”, smatra konsultant Ipsosa Srđan Bogosavljević.

Govoreći o temama u kampanji za N1, Bogosavljević je rekao da su ekonomske teme najavažnije, ali da nisu distinktivne.

“Vlast nema razloga da obećava promene jer su zadovoljni, ekonomija je važna za vlast u podsećanju, a za ostale malo škakljiva, čak ni napad na nezaposlenost nije najvažnija, već životni standard. SNS sa svojim porukama ima napor da dobije izlaznost, a kada imate ogromnog favorita važno je kako da angažujete svoje, njihova kampanja u tom smeru je dobra, to je radio i SPS. Imate dobro i loše usmerene kampanje. Kad imate male procente treba da imate dobro definisane niše, ta borba je bila dobra kod POKS, ne može do 10 ali može do tri, to je bila dobro usmerena kampanja”, smatra Bogosavljević.

On dodaje da se većina stranaka bori za cenzus.

“To nisu stranke na četiri, pet odsto, one koje ispadnu, ispašće na dva , jedan, pola. Kako god da gledate ne može da bude 30 odsto, ali može da bude na 10 do 18 izgubljenih i onda Dont rasporedi najjačima. Imamo pet manjinskih stranaka, Mađari su sigurni, kod bošnjačkih stranaka se vrti, pitanje je da li će obe uspeti da prođu”.

Što se tiče kampanje naprednjaka, Bogosavljević smatra da su dobro usmerili spotove ka ciljnoj grupi i da su poruke dobro dimenzionisali.

“Kao stranka su imali mirnu kampanju, generalno je mirna kampanja bez obzira na udarce ispod pojasa. Pogledajte najagresivnije tabloide nema mnogo priče o kampanji”.

Na pitanje do kada će SPS koristiti sentiment SFRJ, Bogosavljević je rekao da socijalisti imaju ozbiljnu infrastrukturu sa kojom retko koja stranka može da se poredi.

Dobro je organizovana. Preživeli su dosta udara, pokazuju žilavost, uradili su neko podmlađivanje i nekako preživljavaju. Jednu stvar niko ne koristi u kampanji, gro birača je starije, od onih koji izlaze velika većina je starijih ljudi, oni se drže tih ljudi i usprešno sa njima komuniciraju”, naveo je Bogosavljević.

Teško se borite samo sa bojkotom, poručuje Bogosavljević i dodaje da pritom postoje stranke koje međusobno loše komuniciraju i izlaze na videlo problemi unutar tog bloka.

“Da je bojkot uspeo da obuhvati veliki broj stranaka, da se nisu optuživale, možda bi to bila linija neke ujedinjene opozicije. Ja mislim da je parlament bolji način da se napadne vlast, bojkotaške stranke su imale ozbiljne šanse da uđu, međusobnim razmiricama i nepromovisanjem sopstvenog identiteta nego zajedničkog koji je imao samo “ne volim Vučića”, to nije dovoljno i tu su izgubili na oštrici. Kampanja bojkota nema neki učinak”.

1 KOMENTAR

  1. Највећи непријатељ напредњацима је њихова примитивна и ужасна похлепа да преузму власт свуда, не бирајући средства и по сваку цену. А непријатељи овог друштва су сви људи који се понашају опортунистички и који се праве да не виде шта се дешава, него се понашају као да је све нормалнно, гледајући пре свега личне интересе, од најнижег службеника и радника до глвних уредника и такозваних стручњака за истраживање јавног мњења. Наравно, ништа од овога не би могло бити да то не одговара међународној заједници из ових или оних разлога. Али мене интерсује, где смо ту ми?

Comments are closed.