Blokade puteva, sukobi i suzavac u Crnoj Gori: I dalje burna situacija zbog Zakona o slobodi veroispovesti

0
Foto: Tanjug

U više gradova u Crnoj Gori građani su u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve, a na nekim mestima je došlo i do sukoba sa policijom. Policija je u saopštenju poručila za incidente smatra odgovornim organizatore, ali i crkvene velikodostojnike.

Mitropolija Crnogorsko-primorska odbacuje optužbe i poručuje da ne podržava nasilje demonstranata prema policiji, ali ni primenu sile naoružanih policijskih službenika prema demonstrantima.

Crnogorska policija bacila je suzavac ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici nakon što okupljeni građani nisu poslušali naređenje da se raziđu, prenosi N1.

Policija je okupljenima dala rok od pet minuta da se raziđu, što oni nisu poslušali. Nakon toga, policijski službenici su saterali demonstrante na plato ispred hrama, gde je potom bačen suzavac. Okupljeni su uzvratili kamenicama.

Okupljeni su pozvali policajce da otkažu poslušnosti stihovima: “Policijo braćo mila ne slušajte više Mila”.

“Uprava policije ukazuje na činjenicu da pozivi verskih velikodostojnika dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja imovine i do povređivanja policijskih službenika”, navedeno je u saopštenju policije.

U saopštenju se precizira da je službenik Centra bezbednosti Podgorica Dalibor Živković zadobio povredu glave i prebačen je u Urgentni centar. Zbog blokade puta Hitna pomoć nije mogla da dođe do povređenog policijaca, pa ga je do bolnice prebacio jedan građanin.

Grupa građana iz Berana i juče se okupila pred zgradom Opštine, odakle se u mirnom protestu uputila ka manastiru Đurđevi stupovi na služenje molebana.

Protestna šetnja protekla je mirno, a organizatori su se zahvalili policiji koja im je obezbeđivala prolaz preko saobraćajnica, preneo je Radio Berane.

Protestna šetnja održana je juče i u Andrijevici, a lokalni mediji prenose da je sve proteklo bez incidenata. Grupa građana blokirala je put Plužine – Nikšić, na ulazu u Plužine, nakon liturgije koja je služena u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u tom gradu.

Građani Bijelog Polja prisustvovali su sinoć molebanu u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon toga je litija krenula od Petrove crkve do ckrve Svetog Nikole u Nikoljcu.

“Ovo je dokaz da smo na pravom putu. Ako je iko proteklih godina i decenija pokazao ljubav, žrtvu i trud za ovu zemlju i narod, to je bila crkva i svako ko je danas ustao na nju nije prijatelj ove zemlje i naroda, za nas je neprijatelj”, rekao je otac protojerej stavrofor Darko Pejić.

U crkvi Svetog Spasa na Toploj i sinoć je služen moleban u znak protesta protiv usvajanja zakona, a zatim je od Tople ka manastiru Savina krenula litija, preneo je Radio Heceg Novi.

Nakon molitve u manastiru Savina litija je prošla kružnim tokom u Meljinama, gde su bile stacionirane policijske snage.

Nakon blokade saobraćaja od 15 minuta, litija je krenula nazad ka manstiru Savina.

Protest je organizovan i u Danilovgradu, gde je uhapšen bivši predsednik te opštine Milorad Kadić.