Bliži li se pandemija kraju? “U Evropi prošle nedelje milion novih slučajeva koronavirusa”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) –  Evropa je prošle nedelje zabeležila milion novih slučajeva koronavirusa, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu nedelju, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je precizirala i da je broj zaraženih počeo ponovo da raste posle šestonedeljnog pada.

Među teško pogođenim mestima je i predgrađe Milana, naselje Bolate, gde je virus veoma brzo zahvatio jaslice i susednu osnovnu školu. Za samo nekoliko dana zarazilo se  45 dece i 14 zaposlenih.

Analize su pokazale da je reč o izuzetno zaraznoj varijanti virusa koja se prvi put pojavila u Engleskoj krajem prošle godine. Nagli porast infekcija doveo je do uvođenja novih ograničenja na celom kontinentu.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge kaže da su novi sojevi koronavirusa koji se znatno brže šire jedan od razloga za nagli skok broja zaraženih, ali i popuštanje mera i otvaranje u pojedinim državama “na način koji nije siguran i kontrolisan”.

Britanska varijanta značajno se proširila u 27 država Evrope a preovlađujuća je u najmanje deset zemalja: Britaniji, Danskoj, Italiji, Irskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu ali i Izraelu.