„Blago (u) nama“

0
Foto: Dejan Janković

Predstava „Blago (u) nama“, po motivima kultnog dela Jovana Dučića „Blago cara Radovana“, premijerno je izvedena 23. decembra na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Inkluzivni projekat iz oblasti izvođačkih umetnosti povezao je profesionalne pozorišne umetnike i osobe oštećenog vida u kreativno umetničko istraživanje na temu ljudske sreće.

Držeći se aktuelnih tendencija u modernom svetskom teatru, reditelj predstave Dejan Janković je kroz formu scenskog eseja uspeo da uobliči jedan de-iluzionistički teatar u kojem glumac ima višestruku funkciju pripovedača, tumača određenih likova, komentatora, prezentera, plesača, pevača i debatnog partnera u momentima interakcije sa publikom. Svaki izvođač u ovoj predstavi imao je prilike da kroz pomenute funkcije izloži svoj individualni i kolektivni stav o tome da li je smisao ljudskog bivstvovanja ostao nepromenjen od Dučićevog vremena do danas i da li smo u stanju da, uz društveno nametnuti životni tempo prezasiđenog infomacijama, odvojimo bitno od nebitnog, istinito od lažnog.

Foto: Dejan Janković

Kakvo mišljenje imaju o tome osobe koje zbog svog nedostatka žive jedan drugačiji  društveni i socijalni život? Da li su i oni žrtve najbržeg tempa života od nastanka sveta nametnutog savremenom tehnologijom koje za posledicu ima sveopštu površnost i rasutost pažnje? Da li su oni ti koji mogu da nam ukažu na ono što mi ne možemo fizički da primetimo, zavedeni igrom vizuelnih materijala kojima se kreira jedan sveopšti društveni simulakrum potrošačkog društva? Sve su to pitanja koja su umetnici pokretali tokom stvaranja i izvođenja ove predstave.

“Insistirajući na interdisciplinarnosti, kao autor i reditelj projekta smatrao sam da ćemo kohezijom te dve vizure današnjice potkrepljene mudrošću jednog srpskog književnog klasika, uspeti da kreiramo vitalnu socijalnu studiju kojom bismo publiku podstakli  na dalje preispitivanje odnosa prema sebi i drugima. Po komentarima publike i stručne javnosti, iskreno verujem da smo u tome uspeli,“ izjavio je Janković.

Foto: Dejan Janković

Ovaj pionirski projekat iz oblasti socijalne inkluzije i postavke dela “Blaga cara Radovana” na pozorišnu scenu, podržala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada, u koprodukciji Artepunkt-a iz Boograda i Laureat-a iz Novog Sada.

U predstavi igraju: Milica Petrović, Lea Jevtić, Katarina Bradonjić, Tijana Simić, Ana Jovčić, Vitomir Šuljagić i Olivera Šuljagić.

Predstava će nastaviti sa izvođenjima u narednom periodu.