“Profesori će ubuduće raditi bez novca”; Megatrend: Đorđević nije dao izjavu Danasu; Novinarka: Kategorički demantujem takozvani demanti

2
screenshot/N1

Dnevni list Danas objavio je izjavu biznismena Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, u kojoj kaže da konzorcijum “postoji”, da će profesori na Megatrendu ubuduće “raditi bez novca”, a da iza njega lično “stoji država”.

Međutim, u međuvremenu je Megatrend demantovao da je Đorđević dao izjavu Danasu.

 “Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu”, stoji u izjavi Đorđevića koju je objavio Danas.

Đorđević je, prema pisanju Danasa, dodao da je “ozbiljan poslovni čovek” koji “uvek govori istinu i samo istinu”.

On nije odgovorio da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen “bivšem vlasniku”.

Mića Jovanović je prethodno rekao da je obaveza nemačkog konzorcijuma fondova da u Megatrend investira još 150 miliona evra. N1 ja nakon toga objavio da je konzorcijum na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao društvo sa organičenom odgovornošću i sa minimalnim osnivačkim kapitalom.

Listu Danas Đorđević je rekao i da u Konzervativnoj reformističkoj stranci, sa čijeg je čela smenjen u junu, nije plaćao sekretarice rekavši da je trebalo da rade za ideale a ne za platu.

On je dodao da je i dalje na čelu te partije, jer je posle sednice na kojoj je smenjen, dekretom izbacio članove koji su glasali protiv njega, i da je i dalje predsednik jer je, kako kaže, država iza njega.

Nakon objavljivanja teksta, listu Danas stigao je demanti Megatrend Univerziteta povodom izjave biznismena Dejana Đorđevića objavljene u tekstu novinarke Zorice Miladinović „Biznismen koji je kupio Megatrend: Iza mene stoji država“.

Demanti je potom stigao listu Danas od strane Odelenja za odnose s javnošću Megatrend univerziteta. U njemu se navodi:

„Poštovana gospodo,

Povodom teksta objavljenog u listu ,,Danas” od 2. decembra pod naslovom ,,Iza mene stoji država, ovlašćeni smo od dr Dejana Đorđevića, vršioca dužnosti rektora Megatrenda, da obavestimo javnost da gospodin Đorđević nije do sada davao bilo kakvu izjavu medijima na ovu temu i da u celini demantuje navode koji mu se u ovom tekstu pripisuju.

Gospodin Đorđević se nalazi na službenom putu van zemlje i nije ni bio u mogućnosti da kontaktira s medijima.

Prema obećanju datom na konferenciji za štampu održanoj na Megatrendu 29. novembra, novi vlasnik Megatrenda, i vršilac dužnosti rektora, uskoro će se obratiti medijima izjavom o svim relevantnim pojedinostima u vezi sa vlasničkom promenom u ovoj ustanovi i novom razvojnom fazom.

Molimo vas da objavite ovaj demanti kako ne bismo bili prinuđeni da zaštitu interesa Megatrend univerziteta i njegovog vlasnika zatražimo pravnim sredstvima.“

Novinarka Danasa Zorica Miladinović navela je da “kategorički demantuje takozvani demanti Megatrenda u kojem se navodi da predsednik nemačkog konzorcijuma fondova Dejan Đorđević nije davao izjave dnevnom listu Danas, jer on to jeste učinio i za za to postoji dokaz”.

“Đorđević je odgovarao sms porukama sa nesumnjivo njegovog broja telefona, koji je dobijen od rukovodilaca Konzervativne reformističke stranke, čiji je on formalni predsednik, pošto Ministarstvo državne uprave i lokalne još nije registrovalo njegovo razrešenje, mada je odluka doneta na Skupštini stranke pre šest meseci.

Autentičnost broja telefona potvrdio je i sam Đorđević, koji je nakon mog prvog poziva, u petak 29. novembra popodne, odgovorio da je ‘na sastanku’ i da će se ‘javiti kasnije’, potpisujući se sa ‘dr Đorđević’, a da nije znao ko ga zove, jer nije imao moju identifikaciju.

Kada se posle skoro dva časa nije javio, postavila sam mu sms-om, to veče i sutradan ujutru, ukupno sedam pitanja, od kojih je odgovorio na šest. Njegovi odgovori su doslovce navedeni u tekstu koji je objavljen danas u dnevnom listu Danas, kao što su, uostalom, doslovce navedena i pitanja. Jedino pitanje na koje nije odgovorio je: ‘Da li je obavljeno prebacivanje novca za kupovinu Megatrendu i ukoliko nije – kada će’.

Kako su neki Đorđevićevi odgovori bili ‘nesvakidašnji’, skoro ‘živopisni’, jedno od mojih pitanja bilo je ‘da li je ozbiljan u svojim odgovorima (da će profesori raditi bez novca, da stranačke sekretarice treba da rade za ideale, da je smenio članove skupštine dekretom…), jer mi imamo nameru da ih objavimo’. On je na to odgovorio: ‘Ja uvek govorim istinu i samo istinu. Ja sam ozbiljan i poslovan čovek'”, objasnila je novinarka Danasa.

2 KOMENTARA

 1. Ovaj majstor treba da se detaljno ispita. Za koga radi, koga predstavlja i koje su to price.
  Ovakve izjave moze samo da ima ozbiljan prevarant.
  Ova cela prica smrdi. Javnost mora da zna. Novinari neka ispitaju sve do najsitinijih detalja.
  A dok ispituju Vlasnik novi neka radi za ideale.
  Pa da vidimo kako ce od ideala da kupi hleb i mleko.
  Sram ga bilo.

 2. “Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu”

  Znaci, zaradjivace od prodaja ocena? Znala sam!

Comments are closed.