Bivši kosovski ministar Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku. Vučić kaže da je to “zastrašujuće”, a Srpska lista najavila da će izaći iz institucija ako presuda bude potvrđena

0
Foto: Printscreen Most TV Zvečan

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog “podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”, javio je KoSSev.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju”, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Branilac Todosijevića, advokat Nebojša Vlajić za portal Kossev rekao je da će se odbrana žaliti na presudu.

“Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine”, rekao je Vlajić.

Prema odluci sudije, Todosijević je dužan i da uplati 50 evra na ime sudskih troškova i dodatnih 50 evra Fondu za žrtve. Novčanu kaznu treba isplatiti 30 dana nakon što presuda stupi na snagu, preneo je Kossev pisanje Gazete ekspres.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je osudom Ivana Todosijevića na dve godine zatvora prištinsko pravosuđe nanelo “nesagledivu štetu procesu pomirenja na Кosovu i Metohiji”.

Đurić je ocenio da je presudom Todosijeviću koji je “na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća” srpskom narodu na Кosovu “suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora”.

“Ivan Todosijević je danas i zvanično postao žrtva aparthejda zbog smelosti da govori istinu i država Srbija će mu pružiti svaki vid zaštite od progona”, naveo je Đurić u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić presudu Todosijeviću nazvao je zastrašujućom.

„Ivan Todosijević, jedan častan Srbin iz Zvečana osuđen je na dve godine zatvora nepravosnažnom presudom, prvostepenom presudom, zato što je ono što se zbivalo u Račku nazvao navodnim ili lažnim, fabrikovanim zločinom“, rekao je Vučić.

Najavio je da će na isti način postupiti i svi članovi Srpske liste.

“Svi članovi Srpske liste ponoviće isto, ja sada ponavljam – fabrikovan zločin u Račku gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker”.

Kako je Vučić rekao, on će to “ponavljati svaki dan, da vidim hoće li sve da nas osude i hoće li probati da izbrišu istinu”.

Predstavnici Srpske liste prethodno su najavili da će napustiti kosovske institucije, na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog verbalnog delikta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na koferenciji za novinare naveo da će ukoliko ostane ta presuda na snazi i bude potvrđena na višoj instanci pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama, piše KoSSev.

Rakić je rekao da je tom presudom Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu.