Bivši premijer Crne Gore: “U ime jedne crkve koja je umislila da može da vlada državom, ukidanje zakona se predstavlja kao sveta dužnost”

7
Profimedia

(Beta) – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković izjavio je da je eliminacija Zakona o slobodi veroispovijesti koji je usvojen prije dve noći “sveta dužnost svih”.

“Eliminacija zakon jedne crkve, koja je umislila da može da vlada Crnom Gorom, sveta je dužnost pojedinaca, stranaka i pokreta kojima je u srcu slobodna, građanska, nezavisna i evropska Crna Gora”, rekao je on u intervju za Pobjedu.

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između 28. i 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica. Protiv tih odredbi bila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori koja je mesecima organizovala masovne proteste.

Marković je rekao da postoji opravdana bojazan da potezi Vlade Zdravka Krivokapića pokazuju da novoj vlasti nije cilj promena sistema na bolje, već da se sve radi kako bi se ostvarili ciljevi suprotni interesima Crne Gore, njene suverenosti i interesa njenih građana.

“Crnogorske patriote su već pokazale da se neće miriti sa izdajom nacionalnih interesa. Raduju me i okupljanja u brojne građanske inicijative koje iskazuju odlučnost u odbrani evropske, sekularne i multietničke Crne Gore, što će sve osnažiti naš patriotski blok. Demokratska partija socijalista, a uveren sam i sve ostale procrnogorske snage u parlamentu nemaju prečeg zadatka nego da daju najveći mogući doprinos zajedničkoj borbi za odbranu naše istorije, naše tradicije, našeg imena i postojanja”, naveo je on.

Marković je kazao i da na predstojećem kongresu ne treba očekivati značajnije izmene programa te stranke ali da će biti kadrovskih promena.

“Ključne odrednice programa DPS-a ne vidim spornim. Naprotiv. To je u suštini program koji je u kontinuitetu zadobijao podršku najvećeg broja građana. Ne treba stoga očekivati ni na predstojećem Kongresu značajnije izmene našeg programa. Biće određenih prilagoavanja Programa novonastaloj situaciji, baš kao i u Statutu partije. Smatramo da partijske aktivnosti i infrastrukturu treba modernizovati kako bi bili efikasniji i bliži građanima i njihovim potrebama”, rekao je Marković za Pobjedu.

On je međutim dodao da su neophodne kadrovske promene u rukovodećim organima partije, od mesnih odbora pa nadalje.

“Dobijamo veoma jasne poruke našeg članstva, kao i naših simpatizera i glasača: DPS se mora prepoznavati po ljudima koji su u društvu prepoznati kao sposobni, vredni i neukaljani. Razumeli smo tu poruku i neće biti kompromisa na toj temi”, rekao je Marković.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

7 KOMENTARA

  1. On zna sta je ‘sveta duznost’? Jedina duznost koju Markovic ima je da sluzi diktatoru, on je njegova jedina svetinja. Kad smo kod “svetih duznosti”, Da citiram velikog srpskog pesnika P.P.Njegosa: “al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija!”

  2. Vi ste bili nepismeni da vodite ekonomiju… DOŠLI SU PAMETNIJI I OBRAZOVANIJI …. Ne možete vi da se uporedite sa Spajićem…

  3. Ima on puno toga da vrati što je pokrao, pa onda od početka, prvo radijatore, a onda sve ostalo!

  4. Prvo počni od sebe…..vrati sve što si ukrao, pa onda neka drugi slede tvoj primer!

  5. ZAŠTO MARKOVIĆU UPORNO POKUŠAVAŠ DA OPTUŽIŠ DRUGU STRANU ZA SVA SRANJA KOJE STE VI ZAPOČELI

Comments are closed.