Bivši premijer Crne Gore: “Krivokapić da se izvini zbog netačnih tvrdnji o zaduživanju zemlje…”

1
Profimedia

(Beta) – Bivši crnogorski premjer Duško Marković je povodom novog zaduženja države od 750 miliona evra, danas izjavio da novi premijer i ministar finansija treba da se izvine zbog populizma, netačnih i teških kvalifikacija koje su iznosili o prethodnoj vladi zbog zaduživanja.

Marković je rekao da je zaduživanja bilo zahvaljujući poverenju stranih kreditora i investitora u Crnu Goru kao pouzdanu ekonomsku i investicionu destinaciju, što je rezultat prethodne Vlade i kredibiliteta stečenog za četiri godine njenog mandata.

Crna Gora se zadužila još 750 miliona evra da nadoknadi manjak u državnoj kasi za iduću godinu, objavili su podgorički mediji dok je novi ministar finansija Milojko Spaić na Tviteru samo objavio da je “Crna Gora dobila ekonomsku budućnost”.

To znači da je svaki građanin Crne Gore zadužen dodatno za po oko 1.200 evra.

Dosadašnje emisije obveznica iznosile su uglavnom oko 500 miliona evra, a najavljeno je da će više informacija biti saopšteno na današnjoj konferenciji za medije.

Marković je istakao da ne želi da govori da li je dobro i poželjno zadužujivati se, “a da nemate program finansijske konsolidacije”.

“Sećate li se kakvoj satanizaciji je bila izložena DPS i Vlada koju sam predvodio u prethodne četiri godine zbog navodnog nekontrolisanog zaduživanja na štetu države i građana. Radili su to predstavnici nove vlasti u izbornoj kampanji, u mesecima nakon (letošnjih) parlamentarnih izbora i prilikom izbora nove Vlade”, rekao je Marković.

Te ocene su, kako je rekao, bile teške i netačne, čak i da je Crna Gora “spržena zemlja” i zemlja “uništene ekonomije”.

“A samo nakon nekoliko dana funkcionisanja nove Vlade, preko Tvitera (Gle transparentnosti!), obavešteni smo o skoro milijardu evra novog zaduživanja, i da je tim činom Crna Gora dobila ekonomsku perspektivu. Ponavljam: novoj Vladi je 750 miliona dodatnog duga jednako s ekonomskom perspektivom”, ukazao je Marković.

Bilo bi, smatra on, korektno da se ministar finansija Milojko Spajić i premijer Zdravko Krivokapić izvine zbog “populizma, netačnih i teških kvalifikacija” koje su izgovarali o prethodnoj vladi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.