Bivša rektorka BU Marija Bogdanović: “Zar nije upad vernih Vučićevih sledbenika u Rektorat već narušavanje autonomije Univerziteta?”

3
Foto: Printscreen N1

Studenti zaboravljaju da je autonomija univerziteta grubo ukinuta još pre pet i po godina kada je politika presudila, to jest Aleksandar Vučić, o valjanosti doktorata Siniše Malog, rekavši da je to “najgluplja stvar koju je čuo”, napisala je u autorskom tekstu za Danas nekadašnja rektorka Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović.

Ta vest o plagijatu jeste – da li je ona tačna ili nije, a ne da li je glupa ili pametna, naglasila je ona, a preneo N1.

Bogdanović ukazuje i da su “verni sledbenici” Aleksandra Vučića pred početak svečane sednice upali u zgradu Rektorata i izazvali sukob, “što je inače očekivani model ponašanja, oni su uvek spremni da reaguju”.

Zar to već nije narušavanje autonomije Univerziteta?! Ali, nije Vučić samo stručnjak za plagijate, on nalazi rešenje i kako vratiti BU na Šangajskoj listi, dodala je Bogdanović i ocenila da je bilo “mučno” gledati taj susret Vučića i profesora Radenovića na televiziji.

Apel studenata Univerzitetu da više neće da čekaju da se akademske stvari rešavaju pod neprekidnim pritiskom političara, već prema etičkim prinicpima, veoma opominje. Budućnost ove zemlje je u rukama mladih i poštenih građana, istakla je ona.

“Ne mešajte se u univerzitet, nisu svi profesori i studenti ni potkupljivi, ni uplašeni, zaustavite se ili nađite meru”, poručila je Bogdanović.

3 KOMENTARA

  1. Autonomija Beogradskog univerziteta je ukinuo vlasnik Srbije, gospođa Bogdanović, jer on sve podređuje svojim svrsishodnim željama I namenama. Šta će njemu univerzitet sa autonomijom kada je okružen sa naučnim kadrovima sa doktoratima plagijatima i sa kupljenim i potkupljenim diplomama, a nisu malo: S. Mali, N. Stefanović, Jorgobanka Tabaković, sve doktori iy njegovog miljea, te Toma Nikolić,vazduplohovni Z. Babić, ministar Đorđević, veliki pečenjar Grčić. Umesto vlasnik Srbije da pokrene pitanje poništenja nakaradnih i pokradenih doktorata, kao svojevremeno najbolji student prava, on je, o valjanosti doktorata Siniše Malog, rekao da je “to najgluplja stvar koju sam čuo“ i onda šta će mu samostalnost univerziteta kad može on da bude i bog i batina. Dobro bi bilo da on, kako ne bi gubili ljudi vremena za završavanje škola i fakultete, određuje i izdaje diplome po svom viskointelegentnom nahođenju. Za to vreme, što bi gubili po školama, napravili bi političku karijeru, a šta ga briga za razvoj države i privrede, ali zato prošle godine 50.000 mladih stručnih, radnih i potkovanih znanjem otišlo iz zemlje. Pitam gazdu Srbije, kako misli da, bez kadrova, stigne Zapadnu Evropu po proizvodnji, plati i standardu, kada zemlja ostaje bez najstručnijih kadrova. Šta će nam kadrovi koji ne znaju ni diplomu da kupe ili dobiju plagiranim saznanjima, a ne znanjem. Nemački ministar i Rumunski premijer izgubili su funkcije i doktorate, kada se saznalo da su plagijati. Kod nas oni bi učvrstili još više poziciju. Napredak napredni.

Comments are closed.