Bivša predsednica Malte “zgrožena” zbog tretmana srpske dece

0
Foto: Profimedia

Bivša predsednica Malte i šefica organizacije Juročajld Mari-Luiz Koleiro Preka sastala se sinoć sa roditeljima iz Srbije, čijoj deci preti progon sa Malte, saznaje RTS. Vladi Malte predata je peticija sa 3.000 potpisa, među kojima su i brojne poznate ličnosti.

Bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka je tokom sinoćnjeg sastanka sa roditeljima izrazila zgroženost zbog tretmana 22 srpske dece.

Ona je, kako se navodi, izrazila podršku roditeljima poreklom iz Srbije, koji se suočavaju sa problemom jer administracija Malte ne želi da odobri boravišne dozvole za decu.

Njima su nedavno poslate odbijenice, a kao razlog navedeno je to što roditelji nemaju dovoljne prihode.

Bivša predsednica Malte predložila je roditeljima da zatraže advokatsku pomoć i ukazala im na to da Agencija koja se bavi izdavanjem boravišnih dozvola krši brojne podzakonske akte. 

Deca ne mogu u Srbiju 

Vladica Đorđević, čija ćerka nije dobila boravišnu dozvolu iako je rođena na Malti, rekao je za RTS da je porodica planirala da božićne praznike provede u Srbiji. Zbog novonastale situacije, ne smeju da napuste ostrva.

“Mi smo dobili taj plavi papir i planirali smo da dođemo na dve nedelje u januaru. Rekli su nam prvo da možemo, ali, dok ne rešimo situaciju, ne možemo. Ne smemo da idemo”, ispričao je Vladica. 

Predata peticija 

Prema najnovijim informacijama, za manje od 24 sata prikupljeno je 3.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da deca ostanu na Malti sa svojim roditeljima, javlja RTS.

Šta će zatim biti, roditelji za sada ne znaju, kaže Đorđević, zbog nedavne smene premijera. Prepostavljaju da će tek nakon formiranja nove vlade njihovo pitanje biti razmotreno.

Široka podrška javnosti 

Roditelji iz Srbije su, kako saznajemo, dobili i široku podršku nevladinih organizacija i poznatih ličnosti na Malti – nadbiskup Čarls Skikluna, Komora psihologa Malte, Udruženje pedijatara Malte, Udruženje psihijatara Malte.

Brojni advokati ponudili su im besplatno zastupanje ukoliko predmet ode do ustavnog suda.