BIRN: Broj preminulih i zaraženih od korone višestruko veći od zvanično saopštenog

0
Foto Profimedia

Istraživačka mreža BIRN je objavila da je u Srbiji od 19. marta do 1. juna od koronavirusa preminulo 632 osoba, a što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period (244). BIRN tvrdi da je imao uvid u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19 i da se iz njih, kako navode, vidi i da se krajem prošle nedelje broj zaraženih kretao od 300 do 340. BIRN navodi da taj broj daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih.

„Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom ‘Izveštaj za Vladu’, koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama“, navodi BIRN.

Takođe se navodi u tekstu BIRN-a da je najveća razlika u broju umrlih primećena u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata.

„Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih“, navodi se u tekstu ove istraživačke mreže.

Prema ovim podacima koje je objavio BIRN, u KBC Dragiša Mišović broj preminulih je „smanjen“ za 55 (39 zvanično saopšteno, 94 u informacionom sistemu), KBC Zemun zvanično ima 32 preminula pacijenta, dok se u sistemu nalaze podaci o 88 preminulih (razlika od 56), dok KBC Zvezdara zvanično ima 14, a u sistemu za 45 više – ukupno 59 preminulih.

BIRN navodi da su u ostalim bolnicama razlike nešto manje, pa je kod KBC Srbija razlika 17 pacijenata (zvanično saopšteno 33, u bazi 50), za KBC Kragujevac je zvanično rečeno 23, dok u sistemu ima 31 (razlika osam)…

Ovi podaci pokazuju i da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, a da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja meseca.

BIRN navodi i da je upravo poslednjeg dana marta, kao i 1. aprila na mobilne telefone svih građana Srbije stigla SMS poruka u kojoj je pisalo da je situacija dramatična i da se „približavamo scenariju iz Italije i Španije“.

Prvi smrtni slučaj, prema pisanju BIRN-a, u bazi je registrovan 19. marta.

„Najviše smrtnih ishoda bilo je sredinom aprila kada je u proseku bilo po 20 ljudi na dan koji su u bazi označeni kao pozitivni na virus, pokazuju podaci iz informacionog sistema“, navodi BIRN.

BIRN je naveo i da je u više navrata pokušao da kontaktira nadležne iz Ministarstva zdravlja, članove Kriznog štaba, direktore bolnica i Instituta Batut kako bi saznao šta je uzrok velike razlike između zvanično saopštenih podataka i onih koji se nalaze u informacionom sistemu Covid19, kao i ko je odlučivao koji će se brojevi zvanično predstaviti javnosti. lap o da niko od njih nije odgovorio na pozive.