BIRN: Branko Stefanović sa delegacijom MUP-a posetio italijansku fabriku oružja

1
Foto: Medija centar Beograd

Branko Stefanović je u maju 2019. godine kao član delegacije firme GIM posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” zajedno sa delegacijom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, objavio je BIRN.

Visoka delegacija MUP-a je u posetu italijanskoj fabrici povela tri predstavnika firme GIM, među kojima je bio i otac ministra policije, Branko Stefanović, u svojstvu specijalnog savetnika, navodi se u dokumentu koji je objavio BIRN.

BIRN navodi i da je odlaza u Beretu poseban u odnosu na posete Valjevu i Rijadu jer je Branko Stefanović ovog puta bio deo zvanične državne delegacije.

Osim Stefanovića, u Italiju su iz GIM-a otišli i vlasnik kompanije Goran Todorović, kao i Dragan Đorđević, bivši oficir za vezu srpske ambasade u Rimu.

Višečlanu delegaciju MUP-a predvodio je Ivan Ristić, pomoćnik direktora policije. On je prethodno obavljao funkciju zamenika šefa kabineta ,inistra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Predstavnici “Berete” na sastancima su bili direktor prodaje iz sektora za Odbranu i sproveđenje zakona Antonio Bjondi i menadžer istog sektora Alesandro Kostaljiola di Fijore.

“Potvrđujemo da smo u posetu primili predstavnike kompanije GIM i ljude koje ste naveli kao deo delegacije”, navodi se odgovoru italijanske “Berete” BIRN-u.

BIRN navodi da su se predstavnici GIM-a i “Berete” sastali najmanje dva puta, a da je ostalo nejasno šta je bio ishod ovih poseta i koliko su one povezane sa državnim vojnim fabrikama i sa potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova.

U “Bereti” su za BIRN rekli da je svrha sastanka bila isključivo prezentacija njihovih proizvoda i prikupljanje podataka o kompaniji.

“Jedini ishod ove posete bilo je uručivanje cenovnika ‘Beretinog’ sportskog naoružanja. Nikakav dogovor nije postignut”, navodi se u pisanom odgovoru italijanske fabrike BIRN-u.

Prema saznanjima BIRN-a, obilazak “Berete” u maju 2019. godine bila je druga poseta delegacije GIM-a tom italijanskom proizvođaču naoružanja. Prvi sastanak bio je u januaru iste godine, ali samostalno i bez predstavnika MUP-a.

U Ministarstvu trgovine rečeno je za BIRN da GIM nema dozvolu za uvoz NVO (naoružanja i vojne opreme) iz kompanije “Bereta”.

1 KOMENTAR

  1. Ако је ово тачно, у ком својству поменути господин путује са државном делегацијом Србије ? Како год било, поменута информација тешко оптужује државни врх и све оне који су са врха власти давали изјаве о томе да поменути господин не ради у ГИМ-у, нема никакве везе са “Крушиком” и сличне лажи. Овакве ситуације ће пре завршити са овом влашћу, него сва опозиција заједно.

Comments are closed.