BioNTech spreman da napravi novu vakcinu za šest nedelja u slučaju mutacije virusa

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Nemačka laboratorija BioNTek koja je sa američkim Fajzerom razvila prvu vakcinu protiv kovida-19 odobrenu u svetu, može da proizvede novu vakcinu za „šest nedelja“ u slučaju mutacije virusa kao što je ona primećena u Velikoj Britaniji, rekao je danas kodirektor kompanije Ugur Sahin.

„Sposobni smo tehnički da isporučimo novu vakcinu za šest nedelja“, rekao je Sahin na konferenciji za novinare u Majensu u Nemačkoj, prenela je agencija Frans pres.

„U principu lepota informacione RNA tehnologije je u tome da možemo direktno da počnemo da razvijamo vakcinu koja potpuno imitira novu mutaciju“, rekao je on.

Sahin je ponovio danas uverenje da njihova vakcina protiv koronavirusa deluje i na novi soj detektovan u Velikoj Britaniji, ali je dodao da je potrebno napraviti nove testove da bi bili potpuno sigurni.

Novi soj primećen uglavnom u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj poslednjih nedelja izazvao je zabrinutost širom sveta zbog znakova da bi mogao lakše da se širi. Iako nema naznaka da novi soj virusa izaziva težu bolest, brojne zemlje u Evropi i drugde ograničili su putovanja iz Velike Britanije.

„Mi ne znamo u ovom trenutku da li je naša vakcina takođe u stanju da pruži zaštitu od novog soja ali naučno visoka je verovatnoća da imuni odgovor koji izaziva ova vakcina takođe može da utiče na nove sojeve virusa“, rekao je Sahin, prenosi agencija AP.

On je rekao da su proteini u britanskom soju virusa 99 odsto isti kao i prevladajući sojevi i da prema tome BioNTek ima „naučno uverenje“ da će njihova vakcina biti efikasna.

To će se znati tačno tek kad se uradi eksperiment i za to će biti potrebno oko dve nedelje da se dobiju podaci, rekao je on i dodao da je verovatnoća da njihova vakcina deluje „relativno visoka“.

Ukoliko vakcina treba da bude prilagođena za novi soj kompanija bi to mogla da uradi za oko šest nedelja, rekao je Ugur, mada je moguće da bi regulatorna tela morala da odobre promene pre nego što bude mogla da se koristi ta vakcina.

Juče je Evropska unija odobrila primenu vakcine Fajzer/BioNTek u svojim zemljama članicama. Ona je prethodno odobrena i počela da se primenjuje u Britaniji, SAD i više drugih zemalja.