“Bio je vegetarijanac i nepušač, pa je u svakom sedištu imao vrtove…”: Otkriveni Hitlerov vrt i staklena bašta u “Vučjoj jazbini”

2
Foto: Profimedia

U sklopu jednog od Hitlerovih sedišta, pod nazivom “Vučja jazbina”, koje je predstavljalo važnu tačku u orkestriranju i koordinaciji aktivnosti na Istočnom frontu, pronađeni su vrt i staklena bašta koje je vođa Trećeg rajha koristio za uzgajanje voća i povrća.

Opisujuci otkriće kao banalnost zla, istoričar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera, prenosi B92.

Tokom iskopavanja i istraživanja, pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe. Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, bioskop i letnjikovac.

“Znali smo da su ovde negde u okolini ostaci vrtova koji su služili Vučjoj jazbini. Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sedištu, pa smo pre tri godine doneli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sete da su ga videli odmah posle rata kada su bili deca”, rekao je Adamski 

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Nemačka pripremala da napadne Sovjetski Savez. Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus von Štaufenberg aktivirao bombu u neuspelom državnom udaru koji je Hitler preživeo.

2 KOMENTARA

  1. Ruski socijalisti/komunisti su bili mesozderi – omiljeno im je bilo rusko ljudsko meso.
    I danas su na slicnoj dijeti.

Comments are closed.