“Bio je potreban jedan dan da 50 zaraženih postane 100…”: Južna Koreja razmatra ublažavanje mera, ali uz veliki oprez

0
Foto: Profimedia

 Južna Koreja je danas registrovala novih 25 zaraženih korona virusom i troje umrlih od posledica bolesti, čime je ukupan broj inficiranih dostigao 10.537, a umrlih 217.

Novi podaci pokazuju da broj novoobolelih i dalje pada, zbog čega vlada razmatra donošenje novih blažih mera u borbi protiv pandemije, uz istovremeno pozivanje da se zadrži oprez.

Zamenik ministra zdravlja Južne Koreje Kim Gang-lip zamolio je danas gradjane da zadrže budnost iako se širenje korona virusa usporava, dodajući da je brz povratak u stanje pre pandemije “praktično nemoguć” s obzirom na stalnu pretnju od novog prenošenja.

Kim to rekao na sastanku vlade na kojem je bilo reči i o prelasku s višenedeljne kampanje socijalnog distanciranja na održivije smernice koje bi, kako je rekao premijer Južne Koreje Čung Sju Kjun, “omogućile ljudima da se uključe u odredjene nivoe ekonomske i socijalne aktivnosti”.

Kim je naglasio da nove smernice koje će biti objavljene ove nedelje, ne znače nužno kraj socijalnog distanciranja upozorivši da bi prerano ublažavanje tih mera moglo dovesti do pokretanja novog talasa masovnih prenosa.

Uprkos tome što je usporavanje porasta broja novozaraženih pozitivan signal, zamenik ministra zdravlja je upozorio je i da će zemlja morati da nadgleda efekte uskršnjeg vikenda i nacionalnih parlamentarnih izbora koji se održavaju u sredu.

On je takodje izrazio zabrinutost zbog prenosa virusa na mestima gde se provodi slobodno vreme i povećane gužve u parkovima i javnom prevozu.

“Kada je virus pogodio Tegu, bio je potreban samo jedan dan da se dnevni porast od 50 zaraženih poveća na 100 i oko nedelju dana za porast na 800 do 900”, rekao je Kim.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus