Bio je ovo najtopliji septembar: Evropa i Arktik beleže nove temperaturne rekorde

0
Foto: Profimedia

Ovogodišnji septembar bio je najtopliji otkako su klimatolozi Evropske unije počeli s merenjem kretanja temperatura 1981. godine, i predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda, piše Globalnews.

Servis za klimatske promene Copernicus objavio je da je prošli mesec bio za 0,57 stepeni topliji u odnosu na svetski prosek zabeležen u periodu između 1981. i 2010. godine. Skoro cela Evropa imala je temperature veće od proseka, a kiše su bile ređa pojava od uobičajenog. Topliji su bili i neki delovi Sjedinjenih Američkih država, kao i područje Arktika, koji je izgubio 36 odsto ledenog pokrivača nego prošle godine u istom periodu.

Copernicus, program Evropske unije koji se oslanja na podatke prikupljene satelitom, ranije je objavio da je septembar 2019. bio rekordno najtopliji do sada, a avgust drugi najtopliji mjesec otkako se sprovode posmatranja.

Za poslednjih 12 meseci, temperature su bile iznad proseka u oblastima Arktika, većem delu Evrope i u većini ostalih kopnenih i morskih područja.