„Bio je kratkih živaca“: Uhapšeni policajac iz Mineapolisa imao najmanje 17 pritužbi za nasilje, ali je samo „opomenut“

0
Foto: Profimedia

Policajac iz Mineapolisa Derek Šovin, koji je snimljen kako kolenom pritiska vrat Džordža Flojda i time ga ubija, suočavao se sa najmanje 17 pritužbi za nedolično ponašanje tokom dve decenije dok je radio u policijskom odeljenju Mineapolisa, piše Njujork tajms.

Šovin je otpušten nakon ovog slučaja, ali nijedna pritužba od ranije nije uticala na to da bude kažnjen. Jedina preporuka stigla je od federalnih revizora, koji su predložili da problematično odeljenje poboljša sistem da se uoče i označe problematični policajci. On je optužen i za to da se potukao sa jednim čovekom pre nego što je ispalio dva hica i ozbiljno ga ranio. On je opomenut zbog korišćenja pogrdnog jezika i ponižavajućeg tona govora u javnosti. Podneta je tužba za brutalnost protiv njega, ali je dobio samo dva ukora.

Protiv policajca Dereka Šovina podneto je 18 pritužbi policijskom Departmanu za unutrašnja pitanja u Mineapolisu, preneo je ranije CNN.

Međutim, nije precizirano na šta se te pritužbe odnose. Sva četiri policajca koja su umešana u ovaj slučaj, kako javljaju američki mediji, pozvali su se na peti ustavni amandman koji zabranjuje samoinkriminaciju, odnosno pružanje dokaza i davanje iskaza koji mogu naštetiti osumnjičenima za neko krivično delo.

Poslednji slučaj završen je kobno kada je Afroamerikanca, koji je bio vezan lisicama, pritiskao kolenom za vrat. On je uhapšen i čeka ga suđenje. Izgubio je posao, a supruga je podnela zahtev za razvod.

Policajac Derk Šovin koji je uhapšen zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, radio je, inače, kao obezbeđenje u klubu tokom afričko-američkih večeri zajedno sa svojom žrtvom. Vlasnica kluba za koji je radio beli policajac iz Mineapolisa optužen za ubistvo Afroamerikanca Flojda kaže da je Šovin koristio metode “prekomerne upotrebe sile” kad je uvodio red u gomili kao pripadnik obezbeđenja, prenosi Blic.

Maja Santamarija, bivša vlasnica kluba “El Nuevo Rodeo” u Mineapolisu, rekla je da su i Šovin i njegova žrtva Džordž Flojd prošle godine radili kao obezbeđenje u ovom latino noćnom klubu, piše “Dejli mejl”.

Ona nije sigurna da li su se njih dvojica međusobno poznavali, ali zna koliko je Šovin postao agresivan kad je klub priređivao večeri na koje je dolazila uglavnom crna klijentela. Santamarija je rekla da je na sukobe među posetiocima odgovarao suzavcem kojim bi prskao po masi i da mu je ona rekla da je to neopravdana “prekomerna upotreba sile”.

Šovin je radio u klubu 17 godina, sve do pre nekoliko meseci, dok je Flojd počeo da radi tamo nedavno kao obezbeđenje i radio je samo na desetak događaja koje su organizovali “afričko-američki promoteri”.

Izgleda da se njih dvojica nisu sretala, pošto je bivši policajac radio van kluba dok je njegova žrtva radila unutra.

„Šovin je ponekad bio kratkih živaca… Izgledao je preplašeno kada je dolazilo do svađi i problema. Uvek je takve stvari rešavao suzavcem, čak i kada to nije bilo potrebno“, dodala je ona.

Šovin je pre 12 godina upao u kuću Afroamerikanca Iru Latrela Tolesa prilikom policijske intervencije vezane za nasilje u porodici. Toles je ispričao da je Flojd uleteo u njegovu kuću krajem maja 2008. na poziv njegove supruge i pucao na njega dok je on bio zaključan u kupatilu. Policajci su razbili vrata.

Bili su u civilu i ničime nisu dali do znanja da su policajci. Nisu ništa rekli nego počeli da me tuku. Tukli su me kundacima pištolja, ispričao je Toles, koji nije ni shvatio da je pogođen metkom dok nije otišao u bolnicu.

Šovin je tvrdio da je Toles posegnuo za oružjem, navodi “Gardijan”, dodajući da Tolesa nije ranio Šovin već drugi policajac, a vlasti su kasnije zaključile da su se policajci ponašali “prikladno”.

Takođe, u slučaju koji se završio smrću Džordža Flojda nije “sumnjiv” samo Šovin. “Gardijan” navodi da je i drugi policajac koji je snimljen tokom hapšenja Džordža Flojda prethodno bio umešan u nasilne incidente dok je bio na dužnosti. Drugi policajac je Tou Tao, koji je 10 godina u službi, a prethodno ga je tužio čovek koji je tvrdio da su on i još dva policajca primenili preteranu silu tokom hapšenja 2014. Čovek je šetao sa trudnom devojkom kad su ga policajci zaustavili. U tužbi se navodi da su ga “udarali po licu i telu”, zbog čega su mu razbili zube, ostavili modrice i trauma. Slučaj je rešen vansudskim putem.

Tao i Šovin zajedno imaju više od deset građanskih žalbi, Šovin je za tri verbalno ukoren. Podaci o slučajevima policijske brutalnoste pokazuju da su disciplinske mere izostale svaki put i za Šovina i za Taoa.