“Bin Salman mu je držao decu kao taoce zbog informacija koje zna o njemu”: Priča o saudijskom obaveštajcu koji je dobio zaštitu od Kanade

0
Foto: Profimedia

Bivši visoki saudijski obaveštajni zvaničnik i blizak saveznik američkih obaveštajnih službi optužio je prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da je uzeo njegovu decu kao taoce i da je nameravao da ga ubije jer ima saznanja koja mogu biti štetna za princa i njegov uspon na vlast, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Kanada navodno povećava sigurnost oko bivšeg saudijskog obaveštajnog zvaničnika Saada Aljabrija koji tuži Bin Salmana zbog navodnog pokušaja ubistva 2018, piše agencija Frans pres pozivajući se na kanadske medije.

List Gloub end mejl navodi da su kanadske bezbednosne službe obaveštene o novom pokušaju napada na Aljabrija, koji živi na neotkrivenom mestu u regionu Toronta.

Aljabri je, dodaje AFP, služio kao šef za kontraobaveštajne poslove pod princom Mohamedom bin Najfom kojeg je 2017. svrgnuo Bin Salman odredivši mu kućni pritvor. U to vreme Aljabri je bio u inostranstvu, pa je u strahu za svoj život odbio zahtev da se vrati u domovinu i preselio se u Kanadu gde živi njegov sin.

U tužbi podnetoj u 6. avgusta pred sudom u Vašingtonu, Aljabri je optužio princa Mohameda da je 2018. poslao udarni odred u Kanadu da ga ubiju i raskomadaju, što bi bila ista sudbina koja je dve nedelje ranije zadesila saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj.

Aljabri je u tužbi rekao da žele da ga ubiju jer je imao saznanja o aktivnostima princa Mohameda koje bi mogle ugroziti njegov blizak odnos koji neguje s administracijom Donalda Trampa.

Aljabri je u dokumentu opisan kako veteran u vladi Saudijske Arabije s iskustvom od 39 godina rada i kao stručnjak za pitanja nacionalne bezbednosti i protivterorizma, navodi kanadski CBC, ističući da dokument na 106 stranica deluje poput špijunskog trilera.

Kao takav, navodi se u tužbi, malo ljudi zna više o Bin Salmanu od Aljbarija, uključujući i njegovo navodno korumpirano poslovanje i stvaranje tima ličnih plaćenika nazvanih Odred tigrova, koji su, prema tvrdnjama iz građanske tužbe, stajali iza ubistva Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Aljabri, dvostruki državljanin Malte i Saudijske Arabije, pobegao je iz kraljevine pre tri godine. Bin Salman je nekoliko je puta naredio Aljabriju da se vrati kući zapretivši mu da će “upotrebiti sva dostupna sredstva”. “Svakako ćemo doći do vas”, navodno je insistirao Bin Salman.

U tužbi se navodi da su saudijski agenti hakovali Aljabrijeve mobilni telefon i zamrzli njegove bankovne račune, kao i da je prestolonaslednik odredio pritvor i otmicu članova Aljabrijeve porodice uz naglasak da je dvoje njegove dece “nestalo” sredinom marta, dok je druga rodbina uhapšena i mučena.

Bivši visoki saudijski zvaničnik ističe da je tokom decenija imao blizak odnos s američkom obaveštajnom službom zbog čega predstavlja pretnju reputaciji Mohameda bin Salmana u Vašingtonu i njegovom eventualnom usponu na presto, ističe Gardijan.

Aljabri je, dodaje list, bivši obaveštajni zvaničnik kojeg su kolege u SAD i Velikoj Britaniji pohvalile zbog pomaganja bezbednosti Zapada usled pretnji Al-Kaide.

Nove tvrdnje stižu samo nekoliko nedelja pošto je Gardijan izvestio da je još jedan Saudijac koji živi u egzilu u Kanadi upozoren da je njegov život možda ugrožen saudijskim režimom. Omara Abdulaziza, bliskog Kašogijevog saradnika, kanadske vlasti su upozorile da je “potencijalna meta” Saudijaca i da moraju preduzeti mere opreza radi njegove zaštite.

Eksplozivne tvrdnje nekad visokog saudijskog zvaničnika kojeg CIA smatra zaslužnim za spasavanje američkih života od terorističkih napada, mogu dodatno narušiti rastrgani odnos Vašingtona s Rijadom, ocenjuje Vašington post.

Nakon Kašogijeve smrti 2018, demokratski i republikanski kongresmeni koji su ranije smatrani postojanim saveznicima kraljevine, okrenuli su leđa mladom prestolonasledniku, ali je on imao podršku predsednika Trampa koji je odbio da prihvati ocenu CIA-e da je princ Mohamed verojatno naredio ubistvo Kašogija.

Aljabri u parnici navodi da princ Mohamed veruje da je Aljabri “odgovoran” za zaključak CIA-e i smatra ga preprekom u daljoj konsolidaciji moći. Sadašnji i bivši službenici upoznati s ocenom CIA o Kašogijevoj smrti, koji su govorili pod uslovom anonimnosti rekli su da su skeptični da je Aljabri igrao tako ključnu ulogu, ali da je moguće da Mohamed možda veruje u to.

Aljabrijeva tužba je prvi put slučaj da je bivši visoki saudijski zvaničnik javno optužio princa Mohameda, de fakto vladara u kraljevini, da je sprovodio široku, a ponekad i nasilnu kampanju za utišavanje glasova koji su ga kritikovali, ukazuje Njujork tajms.

Neki pravni stručnjaci ipak ne vjeruju da će Aljabrijev slučaj značajno napredovati, ali da je moguće da je stvarni cilj tužbe stvaranje javnog foruma o temama koje on navodi, dodaje list.

(Beta)