“Bin Laden je planirao atentat na Obamu kako bi potpuno nespremni Džo Bajden uveo SAD u krizu”

0
Profimedia

Osama bin Laden želeo je atentat na bivšeg predsednika SAD Baraka Ovamu tako da “potpuno” nespremni Džo Bajden preuzme funkciju predsednika i ubaci SAD u krizu, pokazuju dokumenti koji su oduzeti dokumenti Bin Ladena iz Pakistana kada je ubijen u maju 2011. godine, preneo je Foks njuz.

Tajni dokumenti, o kojima je Vašington post izveštavao 2012. godine, predstavljaju plan o eliminisanju Obame i vrhovnog američkog vojnog komandata Dejvida Petreusa dok su leteli avionom.

“Razlog za koncentrisanje na njih bio je taj što bi Obamino ubistvo automatski učinilo da Bajden preuzme funkciju predsednika”, napisao je Bin Laden svom zameniku. “Bajden je potpuno nespreman za tu funkciju koja će dovesti SAD do krize. Što se tiče Petreus, on je čovek trenutka… njegovim ubistvom bio bi izmenjen tok rata u Avganistanu”, navodi se u tim dokumentima.

Bin Laden je posebno želeo da terorista Ilijas Kašmiri obori Obamu.

“Molim brata Ilijasa da mi prosledi korake koje bi preduzeo u tom poslu”, napisao je Bin Laden glavnom poručniku. Kašmiri je ubijen 2011. godine u udaru američkih bespilotnih letelica nedugo pošto su samog Bin Laden ustrelile specijalne snage.

Obaveštajni zvaničnici rekli su Vašington postu da plan Bin Ladena nikada nije napredovao mimo faze aspiracije.

Sa svoje strane, Bajden je slao mešovite signale o svojoj ulozi u Bin Ladenovoj smrti, kako je to detaljno objasnio Džeri Danlivi u Vašingtonu. Krajem aprila 2011. Obama je okupio tim koji je uključivao Bajdena pre nego što je doneo konačnu odluku o tome da li će udariti na Bin Ladena.

U januaru 2012. godine Bajden je otkrio da se protivi napadu, ali se 2015. godine predomislio.