„Bilo mi je osamnaest godina kada sam uzeo gitaru u ruke i počeo da pravim pesme za koje sam znao da nikada neću moći nikome da ih objasnim…“: Kako je Balašević govorio o svom talentu za pisanje…

0
Printscreen/YOuTUbe/Al Džazira

Naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini života. Poznat kao jedan od najboljih tekstopisaca na ovim prostorima, Balašević nije oduvek bio svestan svog talenta, o čemu je svojevremeno pričao za magazin Stori.

“Detinjstvo sam, kao i ceo dosadašnji život, proveo u istoj kući, a četiri generacije pre mene odrasle su na tom istom mestu. U svojoj kući se osećam originalnim, tu sam svoj na svome i tu odgajam svoju decu. U Ulici Jovana Cvijića, na koju danas ne možemo da izađemo zbog parkinga, proveo sam pravo tomsojerovsko detinjstvo. Imao sam pet godina stariju sestru Jasnu, koja nažalost više nije živa, ali uz nju sam rano naučio da čitam i postao pravo čudo od deteta. To mi se kasnije obilo o glavu, jer je za mene do osmog razreda sve bilo podređeno igri”, rekao je svojevremeno Balašević.

“Nikada nisam išao u muzičku školu, bio sam jednostavno muzikalan i stalno sam nešto pevušio u sebi. Nisam razumeo zašto je mojim vršnjacima čudno što umem da napišem tekst. Meni se podrazumevalo da to svako zna, a tek sam kasnije shvatio da imam poseban talenat. Bilo mi je osamnaest godina kada sam uzeo gitaru u ruke, i mada sam slušao brojne komentare da to ne radim jer je za sviranje kasno, počeo sam da pravim pesme za koje sam znao da nikada neću moći nikome da ih objasnim. Sebe nisam smatrao muzičarem, već sam, kada god bih popunjavao neki formular u mesto za zanimanje upisivao – tekstopisac”, ispričao je Balašević.

Podsetimo, Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.