„Bilo je napeto…“: Lajčak o sastanku sa Vučićem i Hotijem

0
(BETAPHOTO/European Council/Zucchi Enzo/MO)

(Beta) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Briselu da je postignut „pun napredak“ u pregovorima lidera Srbije i Kosova o ranije otvorenim temama u okviru dijaloga pod okriljem Unije.

„Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i nestalim i raseljenim osobama, temama koje smo otvorili na prethodnom sastanku. Srećan sam što mogu da objavim da smo postigli pun napredak u razgovorima“, rekao je Lajčak posle današnje runde pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Lajčak je naveo da je važno što su oba lidera jutros potvrdila da pridaju „najviši prioritet“ integraciji u EU i nastavku rada u okviru dijaloga, ocenivši da je to „ključno za napredak na evropskom putu“ Srbije i Kosova.

„Danas smo prvi put razgovarali o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama (na Kosovu), međusobnim potraživanjama i imovini, u sklopu puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, kazao je Lajčak.

On je dodao da će sledeći sastanak u okviru briselskog dijaloga biti posvećen tim dvema temama.

„Današnji pregovori su bili napeti, po običaju, ali je prevagnula volja obe strane da nastave razgovore uprkos bolnim i složenim pitanjima na stolu. Sledeće nedelje biće sastanak na ekspertskom nivou, a na visokom nivou kasnije ovog meseca“, rekao je Lajčak.

Vučić je posle sastanka rekao da su „suštinski usaglasili“ pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili dve nove teme, pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i finansijskih zahteva koje dve strane ističu jedna prema drugoj.

Šefovi pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Djurić i Skender Hiseni, nastaviće razgovore o ZSO 17. septembra, a sledeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvodjenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija bio je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.