Bili Japanac i koronavirus i Japanac pobedio bez ikakvih zabrana i sa 0,2 odsto testiranih

1
Beta - Yu Nakajima/Kyodo News via AP

Broj zaraženih od koronavirusa u Japanu pada i smanjio se na nekoliko desetina, iako ta zemlja nije imala mere restrikcije kao većina drugih, piše Blumberg.

Građanima nisu bile nametnute nikakve restrikcije kretanja, poslovi od restorana do frizera ostali su otvoreni, a nisu razvijene nikakve aplikacije za praćenje.

U Japanu ne postoji centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u zemlji je testirano tek 0,2 odsto populacije, što je jedna od najmanjih stopa u razvijenim državama.

Od koronavirusa umrlo je manje od 800 ljudi, a u Tokiju, koji je jedno od najgušće naseljenih područja u Japanu, broj novozaraženih je većinom jednocifren.

“Samo gledajući broj umrlih, jasno je da je Japan bio uspešan, a ni stručnjaci ne znaju zašto”, rekao je Mikihito Tanaka, profesor komunikologije sa Univerziteta Vaseda i član savetničke grupe za koronavirus.

Mediji su objavili listu 43 moguća razloga zbog kojih je Japan bio uspešan u borbi protiv koronavirusa, a ona uključuje različite faktore, od kulture nošenja maski, malog broja gojaznih ljudi, do relativno rane odluke da se zatvore škole, pa čak i pretpostavke da Japanci prilikom govora zbog karakteristika jezika ispuštaju manje kapljica.

Jedan od važnijih faktora je činjenica da je Japan vrlo brzo počeo s traženjem kontakata, a to je bilo moguće jer u japanskim zdravstvenim centrima više od polovine medicinskih sestara ima iskustva u praćenju zaraza.

Japan se koncentrisao na traženje klastera na pojedinim lokacijama, kao što su klubovi i bolnice, kako bi locirali zarazu pre nego što ona izmakne kontroli.

Da se dobro pripremi za epidemiju, Japanu je pomoglo i usidrenje kruzera “Dajmond princes” u februaru, gde se zarazilo više stotina ljudi, što je pomoglo japanskim stručnjacima da vrlo rano dobiju vredne podatke o tome koliko brzo i lako se virus širi.

Kao još jedan faktor navodi se i razvijena svest o zdravlju koja postoji kod japanskih građana, prenosi Index.

1 KOMENTAR

  1. Pametni ljudi…Svedska, Japan, Belorusija, Afrika, deo Amerike gde su republikanci, nemacki lekari, poznati nobelovci eu, usa, japan, svi su pricali isto da su testovi fake, lecenje karantinom bolesnih je veca smrt a tek zdravih, vakcine veca steta i ne stiti, kolateral…baziranje na uv zrake, prirodnu farmakologiju, itd.
    Sto je i najbolje pikazalo se i na terenu, szo je pigresila 2009, 2003, i sada, vakcine i pojedini lekovi nebezbedni, to vise i da postoji niko im nece verovati.

Comments are closed.