“Bile, ovde Donald…”: Kako je Tramp od Klintona tražio savet da li da se kandiduje za predsednika – Čitajte u Nedeljniku

1
Foto: Beta/AP

Donald Tramp je te 2015. ponajbolje uhvatio id republikanskih glasača, iako mu mnogi nisu davali velike šanse. Bio je majstor za nekretnine, bio je zvezda rijaliti televizije, učestvovao je na borbama kečera i imao tri braka. U bilo kom drugom trenutku u američkoj istoriji – pa čak i u trenutku u kojem se pojavljuje Čarls Lindberg, na početku Drugog svetskog rata – takav kandidat bio bi posmatran samo kao egzotična šara u trci za republikansku nominaciju.

No Tramp je osećao da je, posle nekoliko pokušaja koji su se završavali njegovim povlačenjem – potencijalne kampanje je prekinuo i 2000. i 2012 – došao njegov trenutak. Bio je već etablirana figura kod mnogih republikanskih glasača, ponajpre zbog svoje uloge u osporavanju činjenice da je predsednik Barak Obama rođen na američkom tlu.

Bil je uzvratio poziv krajem maja, svega nekoliko nedelja pre nego što je u plavo ofarbani impresario uskočio u trku. Tramp je pitao Bila šta da očekuje od predsedničke kampanje. Veliki je izazov, poverio mu se bivši predsednik. Život će ti biti potpuno ogoljen. Ali nije mu rekao ni da uđe u trku ni da ne uđe. Već tada, Tramp je bio doneo odluku, i razgovarao je sa brojnim novinarima koji će mu biti velika podrška, između ostalog i sa Rodžerom Ejlsom sa Foks njuza.

A pomoć je imao – toliko o tome da nije bio deo establišmenta – upravo od supruga svoje buduće rivalke. U proleće 2015. Tramp je nekoliko puta telefonom zvao bivšeg predsednika Bila Klintona (nekada su igrali golf zajedno) i želeo je od njega da čuje mišljenje o svojim šansama. To što je bilo sasvim izvesno da bi se borio protiv Bilove supruge kao da nije mnogo značilo ni jednom ni drugom čoveku. A to što je mogao da stupi u kontakt sa Bilom Klintonom značilo je upravo da je i on insajder, iako će tokom kampanje tvrditi da nije.

Tramp je povremeno sa Bilom igrao golf, davao je donacije za njegovu fondaciju, ali je podržao i finansijsku kampanju Hilari Klinton kada se ova kandidovala za Senat. Klintonovi su bili i gosti na njegovom trećem i zasad poslednjem venčanju, a njihove ćerke, Čelsi Klinton i Ivanka Tramp, kretale su se u istim krugovima na Menhetnu…

Kako smo stigli dovde, koje su lekcije iz 2016. i šta one znače za 2020. i naredne četiri godine?

Veliko istraživanje o predstojećim izborima u Americi objavljeno je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 29. oktobra.

Svi čitaoci na poklon dobijaju poslednju knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”, biografiju Zorana Radmilovića

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

1 KOMENTAR

Comments are closed.