Bilčik: “Apsurdna drama” navodi da sam ja u EU pokrenuo pitanje učešća Srbije na vojnoj vežbi sa Belorusijom i Rusijom

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas kao “apsurdnu dramu” medijske navode da je on u EU pokrenuo pitanje učešća Srbije na vojnoj vežbi sa Belorusijom i Rusijom.

“Medijske spekulacije da jedna osoba može da utiče na suverene odluke Srbije smatram apsurdnom dramom koja nema nikakvog smisla u zemlji čvrsto opredeljenoj za evropsku perspektivu”, rekao je Bilčik za N1.

Večernje novosti objavile su danas da je Bilčik pokrenuo pitanje učešća Vojske Srbije na zajedničkoj vojnoj vežbi sa Belorusijom i Rusijom i da je uz njega odmah stala Nemačka. List je naveo da je Srbiji prećeno sankcijama i blokadom evropskog puta.

Odgovarajući na pitanje u vezi s tim navdima, Bilčik je kazao da je “potpuno prirodno” da se medju članovima Evropskog parlamenta podigne interesovanje za učešće Srbije u vojnoj vežbi s Belorusijom, s obzirom na tešku političku situaciju u toj zemlji.

Bilčik je dodao da odluku Srbije da ipak ne učestvuje u toj vojnoj vežbi može samo da pozdravi.

Vlada Srbije je juče odlučila da u narednih šest meseci prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija nalazi pod “strašnim i nezasluženim pritiskom” Evropske unije.

Vulin je rekao da je EU od Srbije tražila “da napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom, po cenu napuštanja evropske budućnosti” i dodao da Srbija u narednom periodu “neće učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom”.

Vlasti Belorusije hapšenjima pokušavaju da uguše jednomesečne masovne proteste zbog reizbora autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta. Prema zvaničnim rezultatima izbora, Lukašenko je ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 odsto glasova.

Posle oštre represije prvih dana protesta, beloruske vlasti su se okrenule selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata.

EU traži od beloruskih vlasti da momentalno puste na slobodu sve uhapšene po političkoj osnovi pre i posle izbora i najavljuje sankcije zvaničnicima odgovornim za nasilje nad aktivistima i demonstrantima.

1 KOMENTAR

  1. Ана Писонеро је све ово потврдила, апсолутно, уцена ЕУ је реална. Питање је зашто ова земља више није суверена ? То власт мора да оговори народу ове земље. Какво “усклађивање спољне политике Србије на путу уЕУ” ? Какве су то глупости ? Шта ћемо, да следећих пет деценија трпимо уцене ЕУ и сврставамо се међу њихове политичке интересе, остављајући око себе “спаљену земљу” раније остварених односа и дипломатских веза ? И на крају, нам кажу “шипак”, а ми, ето, ускладили спољно политичке односе као ЕУ ! Будалаштина. Ни корак ка тој “санкциоманији” у ЕУ док и последња непознаница чланства Србије у ЕУ постоји. Тада се може, али само може, разговарати о почетку тог процеса.

Comments are closed.