Bil Klinton: “Bajden se obavezao za bolju budućnost BiH, i dalje je puno tenzija…”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton izjavio je da je u Bosni i Hercegovini i dalje puno tenzija, kao i da ima mnogo onih koji žele ili ne žele priznati BiH kao legitimnu državu.

“Ima mesta za dalji rad. Ekonomski, nije se mnogo toga promenilo. Pogotovo ne za mlade u BiH. Nepotizam i strašna retorika uništavaju razvitak zemlje. Trebao je da se postigne napredak do sada”, rekao je Klinton, učestvujući u onlajn konferenciji povodom obeležavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u organizaciji Evropskog saveta spoljnih poslova (ECFR).

Klinton je dalje rekao da će SAD za mesec dana dobiti novog predsednika, Džozefa Bajdena, koji je, kako je istakao, prijatelj BiH.

“On je rekao da se obavezao za vašu bolju budućnost. Bajden će omogućiti partnerstvo i naše zajedničke vrednosti demokratije. Moramo nastaviti dalje, dugoročni uspesi BiH i Balkana su ključni za EU i SAD. Moramo biti partneri i nastaviti zajedno da radimo”, naveo je Kliton.

Nekadašnja dopisnica američke mreže CNN sa Balkana Kristijana Amanpur navela je da se u Savetu bezbednosti UN govorilo o situaciji u BiH nakon Dajtona, o etnocentričnoj politici, koja je, kako je rekla, cementirana u ono što sada možete nazvati “hladnim ratom”.

Prema njenim rečima, pandemija, kao i korupcija su “teške stvari” koje sprečavaju napredak BiH.

“Zbog onoga što smo učinili u Bosni, bilo je nemoguće da međunarodna zajednica ode. Sprečen je genocid na Kosovu. Uradili smo svoj posao”, istakla je ona.

Ona je rekla da je pregledala film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić, koji govori o danima tokom pada Srebrenice 1995.

“Osećala sam paniku, kao da sam ponovo tu. Bilo je tu i besa, ljutnje, sramote. Dejton je spasao živote, zaustavio je rat. No, nastavio je sa etničkim granicama. Nagradio je bosanske Srbe”, dodala je Amanpurova.

Na konferenciji su učestvovali i Karl Bilt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, kao i druge diplomate i domaći političari.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.