Bil Gejts sve može da optimizuje, pa i japansko “radoholičarstvo”: Majkrosoft uveo četvorodnevnu radnu nedelju i “nikada im nije išlo bolje”

0
Profimedia

Vest da je Majkrosoft testirao četvorodnevnu radnu nedelju u Japanu, tako što je svaki petak tokom avgusta u toj kompaniji bio neradni dan, ne može biti iznenađenje. Kao ni to što su rezultati eksperimenta vrlo pozitivni.

U toj zemlji se poslednjih meseci sve češće govori o “karošiju” – smrti izazvane preteranim radom, usled stresa i depresije.

Nije iznenađenje to što je Bil Gejts našao način da optimizuje i japansko “radoholičarstvo”, a produktivnost je u avgustu povećana za 49 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umesto “sastančenja” koristi Majkrosoftova aplikacija za razmenu poruka, prenosi CNN.

Skraćenjem radne nedelje, kompanija je uspela da ostvari i dodatne uštede.

Sve više firmi insistira na fleksibilnom radnom vremenu, a Vlada Japana je pokrenula akciju “Premijum petak” kako bi radnici petkom ranije odlazili sa posla.

Majkrosoft je najavio da će ponoviti eksperiment.