“Biće teško da ispunimo plan vakcinacije do kraja leta”: Predsednik Evropskog saveta obećao je da će “naterati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavci vakcina”

0
Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

 (Beta-AP) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je danas da će naterati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavci vakcina sa zemljama EU, ali je priznao da će biti teško da EU ispuni svoj cilj da vakciniše 70 odsto odraslog stanovništva do kraja leta.

Usred kritika u zemljama EU zbog prekida isporuke vakcina iz kompanije Fajzer, Šarl Mišel je rekao za francuski radio Evropa 1 (Europe 1) da “planiramo da farmaceutska industrija poštuje potpisane ugovore”. 

Rekao je da su zvaničnici EU “lupili šakom o sto” posle prošlonedeljne najave iz Fajzera da će kasniti sa isporukom vakcina nekoliko nedelja i da je obezbedjeno da se odlaganja zaustave do sledeće nedelje.

Medjutim, s obzirom na logističke izazove i sporo uvodjenje vakcina u EU do sada, Mišel je rekao da će “biti teško” ispuniti cilj izvršne komisije EU o vakcinaciji 70 odsto odraslih do kraja leta.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od 2 milijarde doza, ali do sada su odobrene samo Fajzer-Biontekova i Modernina vakcina.

Evropska agencija za lekove trebalo bi u petak da odlučuje o vakcini Oksford-AstraZeneke.