Biće dopušteno mešanje vakcina protiv kovida-19: Velika Britanija uvodi nove smernice…

0
Profimedia

Velika Britanija će u retkim slučajevima dopustiti primanje različitih vakcina protiv kovida-19, uprkos tome što još ne postoje dokazi o imunitetu od mešanih vakcina, prenosi N1.

Vlada će dopustiti primanje različiitih vakcina, ako  ponestane zaliha nekih vakcina, ako pacijent spada u veoma rizičnu grupu ili ako se verovatno neće ponovno javiti na vakcinisanje, po objavljenim smernicama.

Napominje ipak da ne postoje dokazi da se vakcine mogu mešati premda se to istražuje.

„Ako ista vakcina nije dostupno ili ako nije poznato kakva je vakcina prvo primljena, razumno je ponuditi dozu lokalno dostupnog proizvoda kako bi se završilo vakcinisanje”, navodi se u smernicama.

To će se događati u veoma retkim slučajevima i ne znači da vlada preporučuje mešanje vakcina, rekla je Meri Ramzi stručnjak za vakcinaciju.

„Treba učiniti sve da im se da ista vakcina, ali kada to nije moguće, bolje je dati drugu dozu druge vakcine nego ništa”,rekla je.

Kovid-19 prouzrokovao je više od 74.000 smrtnih slučajeva u Britaniji, po čemu je  druga zemljau Europi.

Britanija je prošlog meseca prva odobrila vakcinu koju su proizveli Fajzer/Biontek i AstraZeneka/Univerzitet u Oksfordu.

Vakcine e daju u dve doze s razmakom od nekoliko nedelja i nisu predviđena za mešanje.

Britanija je ove nedelje izazvala kontroverzu objavivši da planira da odloži do 12 nedelja davanje druge doze vakcine ne bi li više ljudi  dobilo zaštitu koju daje prva doza.

Američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da se s tim ne slaže.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!