Bibi u Sudanu: Netanjahuova poseta koja je izazvala kontroverze

0
Foto Profimedia

Iznenadni sastanak sudanskog lidera i premijera Izraela Benjamina Netanjahua izazvao je danas kontroverzu u Sudanu.

Vlada te zemlje je rekla da nije unapred bila obaveštena, a kritičari su ga osudili na društvenim mrežama.

Drugi medjutim smatraju da će sastanak poboljšati poziciju Sudana u odnosu na SAD i pomoći Kartumu da se oslobodi imidža države parije, navodi AP.

Netanjahu i general Abdel-Fatah Burhan  koji je na čelu prelazne vlade Sudana sastali su se tajno u Ugandi ali je vest o tome procurila kasno sinoć, kada je izraelski lider objavio na Tviteru da su započeti pregovori o normalizaciji odnosa izmedju dve zemlje.

Kartumu je stalo da se ukinu sankcije koje su uvedene jer je ta zemlja na listi SAD država sponzora terora.

To je ključni korak ka okončanju izolacije Sudana i obnove ekonomije nakon ustanka prošle godine u kome je zbačen autokrata Omar al Bašir i uspostavljen zajednički civilno vojni suvereni savet koji predvodi Burhan.

Kartum je takodje već dugo član Arapske lige i pridružio se zemljama članicama te organizacije koje su u subotu odbacile bliskoistočni mirovni plan predsedika SAD Donalda Trampa.

Plan je uveliko u korist Izraela, a Palestincima nudi ograničenou samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale, dok dozvoljava da jevrejska država anektira sva svoja naselja na toj teritoriji i zadrži skoro čitav istočni Jerusalim.

Palestinsko rukovodstvo  je osudilo sastanak lidera Izraela i Sudana označivši ga “zabijanjem noža u ledja”, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je u Ugandi na Tviteru objavio: “Istorija”, a u njegovom kabinetu je saopšteno da se sa Burhanom sastao na poziv Ugande i da izraelski lider “veruje da Sudan ide u novom i pozitivnom pravcu”, što se smatra aluzijom na moguće uklanjenje sa liste terorista.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je pozdravio razgovore Netanjahua i Burhana u Ugandi i zahvalio se sudanskom lideru za njegovo rukovodjenje u normalizaciji odnosa s Izraelom, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta, prenosi AP.

U telefonskom pozivu dan ranije Pompeo je pozvao Burhana da poseti SAD. Kritičari su na društvenim mrežama optužili Burhana da pokušava da se preko Izraela približi SAD. Drugi medjutim smatraju da je to dobro za budućnost Sudana.
Jedan neimenovani sudanski vojni zvaničnik je rekao da su sastanku posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati u nastojanju da pomognu Sudanu da ne bude više na listi država sponzora terorizma na kojoj je od 1990-tih godina kada je u njemu nakratko bio Osama bin Laden i drugi traženi ekstremisti.

Zvaničnik je takodje rekao da je samo mali krug zvaničnika u Sudanu, kao i u Saudijskoj Arabiji i Egiptu znao za sastanak.

Sudan je bio domaćin samita Arapske lige posle rata 1967. godine koji je postao poznat po takozvana “tri ne”, ne miru s Izraleom, ne priznanju Izraela i ne pregovorima s Izrelom.

Medjutim, Egipat je prvi 1979. sklopio mir s Izraelom, a sledio je Jordan 1994. i poslednjih godina Izrael je poboljšao odnse sa zemljama Zaliva koje dele zabrinutost te zemlje zbog Irana.

(Beta)