Bezbrižno na odmor sa putnom apotekom

  0
  Foto: freepik

  Autor: Aleksandra Gazivoda

  Idete na letovanje? Jeste li poneli putnu apoteku? Ako sa vama putuju i deca, povišena temperatura ili zapušen nosić, alergije ili stomačni problemi  samo su neki od razloga da na put ne krećete bez dobro opremljene putne apoteke.

  Na letovanju, lekovi mogu zatrebati iznenada, usred noći. Apoteka može biti daleko od mesta u kome letujete, a pedijatar nedostupan. Šta je važno da ponesete?

  Vesna Godić, farmaceut, Hemofarm

  Lekovi za snižavanje telesne temperature  

  Jedan od najčešćih pratilaca infekcija tokom leta je povišena telesna tempera­tura.  Temperature do 38 stepeni se ne spuštaju lekovima, već je dete dovoljno tuširati mlakom vodom. Za temperature preko 38.5 stepeni potrebno je koristiti lekove za snižavanje telesne temperature, poput  ibuprofena u formi sirupa za mlađu decu i formi tableta za stariju decu i odrasle.

  • Povišena telesna temperatura se može javiti kao pratilac raznih virusnih ili bakterijskih infekcija, kod upale grla, uha, upale mokraćnih puteva. Pored snižavanja visoke telesne temperature, ibuprofen je i dobar analgetik, što znači da može pomoći kod bolnih stanja – kaže magistar farmacije Vesna Godić iz Hemofarma.

  I upala uha kod dece je dosta  česta letnja tego­ba.

  • Kada se javi prvi osećaj bola u uhu, potrebno je detetu dati sirup na bazi ibuprofena, a ako se i posle primene leka bol ponovi potrebno je potražiti savet pedijatra.  Budite obazrivi i po pitanju izlaganja deteta suncu, jer usled nepažnje može doći do pojave opekotina, sunčanice, vrtoglavice i glavobolje praćene temperaturom, kada je detetu pored leka važno davati da pije i veću količinu tečnosti – upozorava naša sagovornica.

  Obavezno probiotik  

  Stomačne tegobe su vrlo čest problem na putovanju. Promena klime, promena pijaće vode, promena ishrane posebno ukoliko se putuje u zemlje u kojima je hrana intenzivnije začinjena, sve to utiče na pojavu stomačnih tegoba praćenih prolivom kod dece, ali i odraslih. Vodite računa da hrana koju jedete ne stoji dugo na toplom mestu, a posebno budite oprezni sa mlečnim proizvodima i mesom u kojima se bakterije lako razmnožavaju.

  • Kao preventiva stomačnih problema, savetuje se primena probiotika 3 do 5 dana pre polaska na put, kao i sve vreme boravka na putovanju. Probiotici su dodaci ishrani koji doprinose očuvanju zdravlja, pomažu normalnu funkciju digestivnog trakta i efikasni su u prevenciji i tretmanu crevnih infekcija. Probiotske kulture su dobre, korisne bakterije koje obnavljaju crevnu floru, potpomažu varenje hrane, održavaju crevnu peristaltiku i pomažu normalno formiranje stolice. Preparat Probiotic u formi kapsula je namenjen celoj porodici, kapsula se može otvoriti i sadržaj dati deci ili osobama koje ne mogu da progutaju kapsulu. Za bebe je posebno prilagođena forma probiotika u kapima, Probiodrops – objašnjava farmaceut Vesna Godić.

  Probiotic kapsule i Probiodrops kapi se savetuju i kao terapija u slučaju trovanja hranom, pojave virusa i bakterija koji narušavaju crevnu floru i dovode do dijareje (tečnih stolica), kod problema sa varenjem hrane, nadimanjem i bolovima u želucu, kod alergija  kao pomoć za jačanje imuniteta.

  • Uobičajena doza probiotika je jedna kapsula dnevno, za odrasle i decu. Uzima se svakodnevno, nevezano od obroka. Uz primenu probiotika neposredno pred putovanje i na putu, kao i poštovanje osnovnih pravila higijene što podrazumeva redovno pranje ruku, detaljno pranje voća i povrća, kao i brigu o tome gde i šta jedete, pojava stomačnih infekcija biće svedena na minimum. Probiotike je važno uzimati i prilikom infekcija u kojima se primenjuju antibiotici koji oštećuju crevnu floru. Zato uz antibiotik uvek uzmite i  Probiotic Forte – poručuje mr farmacije Vesna Godić.   

  Ne zaboravite ni

  Kapi za nos, ponesite obavezno. Iako su prehlade ređe na letovanju, zapušen nosić otežava detetu uzimanje hrane i čini ga nervoznim. Ne zaboravite ni sterilnu gazu, flastere, antiseptik za obradu posekotina ili oderotina, kao i neizostavno preparate za zaštitu od sunca.