“Bez ulaženja u politiku, Bandić je bio prijatelj Srba…”: Patrijarh Porfirije izrazio žaljenje zbog smrti gradonačelnika Zagreba

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Patrijarh Porfirije izrazio je danas u Zagrebu žaljenje zbog smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića naglasivši da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih u Zagrebu. 

“Bez ulaženja u politiku, jer to nam nije svojstveno, a i ne razumemo se u to, dužni smo da kažemo da je on bio prijatelj pravoslavnih Srba i svih ljudi grada Zagreba i šire od toga, ali i moj lični prijatelj. Molim se Bogu za pokoj njegove duše”, rekao je patrijarh na kraju propovedi u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

To je bila njegova prva liturgiji u Zagrebu od kako je postavljen za poglavara SPC. On je rekao da će ostati administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske onoliko koliko to bude volja Svetog arhijerejskog sabora i dodao da će najviše biti u Beogradu, ali da će dolaziti i u Zagreb.

Porfirije je u propovedi ispričao da je po dolasku u Zagreb pre više od šest godina osećao strah, jer je došao u nepoznatu zemlju i prostor, ali da je “doživeo ljubav za svakom koraku”. 

“Pre svega, naravno, od pravoslavnih vernika Srba, ali ništa manje i od drugih, koji su me neprestano razoružavali i oslobađali kako onoga što sam slušao spolja tako i onoga što je iznutra možda kao predrasuda dolazilo”, rekao je Porfirije.

On je naglasio da je “razoružavan bio i u susretima s običnim ljudima u kafićima, s radnicima na Ilici, a i s ljudima na visokim pozicijama”. 

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas i manastir Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. 

Pakračko-slavonski episkop Jovan rekao je da patrijarh dolaskom u taj manastir poručuje srpskom narodu gde je njegov identitet. 

“Dva krila identiteta srpskog naroda, jedan je kosovski, a drugi jasenovački, to je ono što određuje naš narod i našu Crkvu i to je ono što patrijarh Porfirije prepoznaje, on dolazi i poručuje celom našem narodu gde je naš identitet”, rekao je episkop Jovan, prenela je hrvatska agencija. 

On je naveo da Porfirije danas neće posetiti Spomen područje Jasenovac, lokaciju ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, jer je ovo njegov dolazak da se “objavi Crkvi”. 

“Jako je važno razumeti da mi nismo nikakva paralelna institucija Spomen područja. Mi ovde ne stvaramo paralelni muzej i paralelno Spomen područje. Ono je komplementarno s našim manastirom”, dodao je episkop pakračko-slavonski. 

U Jasenovcu su bili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. 

Tamo se okupilo i stotinak vernika iz Hrvatske i Republike Srpske. 

Porfirije je stigao u Jasenovac pošto je dan ranije posetio potresom pogođeno područje Banije. 

On je na pitanje novinara hoće li raditi na poboljšanju političkih odnosa Hrvatske i Srbije odgovorio da nije političar, da to ne želi biti, niti se upletati u političke prostore, ali da ga Božje jevanđelje poziva da čini sve što je moguće da se “sve moguće oštrice među ljudima otupljuju”. 

“Sigurno da moje snage nisu velike, ali ću na svakom planu činiti sve da tako bude među običnim ljudima, među onima na pozicijama, a možda je pretenciozno da kažem takvu reč, ali i na planu odnosa država”, rekao je novi srpski patrijarh.