“Bez naglih poteza u popuštanju mera, postoji rizik od novog talasa…”

0
Printscreen/YouTube/RTV MAG

(Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić izjavio je danas da je epidemiloška situcija u Beogradu bolja nego što je bila, s obzirom na poslednje rezultate, ali ne sme biti “naglih poteza” u popuštanju mera jer je “situacija mnogo ozbiljnija nego što se čini kad se primaknemo nekom mirnijem periodu”.

“Bez obzira na sve postoji rizik i od novog talasa. Ja se nadam da će leto biti lakše, da će ovaj talas ići u tom pravcu daljeg snižavanja broja obolelih. Ali sam više zabrinut za septembar, početak jeseni, ne znamo šta nas očekuje tada”, rekao je Radojičić, koji je lekar po profesiji, za TV Pink. 

Prema njegovim rečima, prostor koji bi se otvorio za popuštanje mera odnosi se samo na to gde to mora da se uradi jer ne može da se izdrži pritisak od 400 dana koliko traje epidemija.

“Ali, ne možemo da se brzo vratimo u normalan ritam, u normalan život. Ja nisam za to”, naglasio je Radojičić.

On je naveo da je cilj da se što je pre moguće vakciniše što više ljudi, kako bi se dostigao broj od 70 eventualno 85 odsto vakcinisanih, zajedno sa onima koji su preležali koronu, kako bi imali kolektivni imunitet pre nego virus eventualno mutira u nekom drugom pravcu.

“To je borba u brzini između virusa i nas i nadam se da ćemo, jer imamo ovakvu dinamiku davanja vakcina, pre virusa stići do cilja”, rekao je Radojićić.