“Bez klečanja, gestikulacija i remećenja dodele medalja…”: MOK zabranio politički protest na Olimpijskim igrama, a zamislite da se tako nešto dogodilo u Meksiko sitiju 1968.

0
Foto: Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet objavio je u četvrtak smernice na tri stranice na kojima se ponavlja pravilo 50 Olimpijske povelje. U njemu se jasno navodi kako i kada sportisti mogu da protestuju tokom igara u Tokiju 2020. godine, prenosi CBS News.

MOK je istakao da je sportistima zabranjeno da protestuju dok su na igralištu, u olimpijskom selu i tokom dodele medalja i drugih zvaničnih ceremonija.

Međutim, dozvoljeno im je da izražavaju politička mišljenja tokom intervjua za štampu izvan Sela, na sastancima i na tradicionalnim i društvenim medijima.

“Verujemo da je primer koji smo postavili takmičeći se sa najboljima na svetu, dok žive u harmoniji u olimpijskom selu, jedinstvena pozitivna poruka koju treba poslati sve podeljenijem svetu”, navodi se u saopštenju MOK-a. “Zbog toga je važno, kako na ličnom tako i na globalnom nivou, da mesta održavanja, olimpijsko selo i podijum ostanu neutralni i slobodni od bilo kakvih oblika političkih, verskih ili etničkih demonstracija.”

MOK jasno daje do znanja da se “izražavanje stavova” razlikuje od “protesta i demonstracija”. Prikazivanje političkih poruka, gestovi političke prirode i odbijanje da se sledi protokol u ceremonijama su primeri protesta, navodi MOK.

Na letnjim olimpijskim igrama u Mekisiko Sitiju 1968. godine, američki sprinteri Tomi Smit i Džon Carlos (koji su osvojili zlatnu i bronzanu medalju, odnosno, na 200 metara) nosili su rukavice u čast žrtvama linča, i dok je svirala himna, spustili su glave podižući pesnice u znak pozdrava.

Oni ističu da to nije bio antiamerički, već antirasistički gest.

Obojica su tada suspendovani iz nacionalnog tima, bili su odbačeni i u jednom trenutku bez doma i posla. MOK je rekao da postoje pravila koja će održavati globalnu usredsređenost na performanse sportista i na međunarodno jedinstvo i sklad.

“Misija Olimpijskih igara da okupi čitav svet može olakšati razumevanje različitih pogleda, ali to se može ostvariti samo ako svi poštuju tu različitost”, navodi se u saopštenju.

Svečano otvaranje Igara u Tokiju zakazano je za 24. jul.