“Bez Đoleta Novi Sad više ne može biti Srpska Atina, nego kulturna i sportska palanka. Knjiga je spala na dva slova – na vremešnu Miru Banjac i tek nešto mlađeg Peru Zupca…”

1
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Kultni novinar i hroničar vojvođanske muzike, legendarni Bogomir Bogica Mijatović pričao je za novo specijalno izdanje Nedeljnika o “nenadoknadivom gubitku” koji je ovdašnja kultura pretrpela odlaskom Đorđa Balaševića.

“Nismo izgubili samo najvećeg kantautora, velikog pesnika, neprevaziđenog zabavljača, već i našeg glasnogovornika kojem smo mandat overavali aklamacijom na svakom njegovom koncertu. Đole je bio poslanik svih nas iz treće Srbije, nas koje ne zanima ni prva ni druga, a nas je neuporedivo više i od jednih i od drugih. On je tokom devedesetih javno digao glas protiv zlih dedaka koji su radili sve da unište našu domovinu, tako da je on, kao poeta posebnog senzibiliteta, s posebnim darom da, kao i neke njegove kolege od pera, predvidi sled događaja koji su iznenadili nas obične smrtnike. Đole je, kao i mnogi od nas njegovih istomišljenika, znao da je bolje živeti u šestosobnoj kući nego u jednosobnom stanu”, naveo je Bogica Mijatović.

“Od rođenja do sudnjeg dana bio je Jugosloven, što odavno na prostoru bivše nam domovine nije popularno. Retko se oglašavao u medijima jer nije voleo publicitet. Taj prostor, svojom voljom, prepustio je novim medijskim zvezdama – političarima, starletama, koje smo mi nekada drugačije zvali, nabildovanim i istetoviranim kriminalcima i drugom polusvetu iz rijaliti programa. To nije bila njegova Srbija, jer nikada nije pristajao na čopor.

Bez Đoleta Novi Sad više neće, niti može biti Srpska Atina, jer je knjiga spala na dva slova – na vremešnu Miru Banjac i tek nešto mlađeg Pera Zupca. Pošto ne vidim prave naslednike Miki Antiću, Aleksandru Tišmi, Vujici Rešinu Tuciću, Branku Andriću Andrli, Dušku Trifunoviću, Drašku Ređepu, Angelu Vlatkoviću, Antonu Eberstu, Janiki Balažu, Mitru Subotiću, Ljiljani Petrović, Iliji Panteliću, Silvesteru Takaču, Tadiji i Slobi Kačaru, Mariji Veger, Đoletu…, pribojavam se da Novi Sad uskoro ne postane lokalna kulturna i sportska palanka…”

Novi Nedeljnik posvećen je Đorđu Balaševiću. Uz veliki tekst, hronologiju njegovih uspeha i najvećih hitova, tu je i sećanje na intervju koji je dao tokom NATO bombardovanja 1999, ali i kolumne, ekskluzivne fotografije…

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 476

1 KOMENTAR

  1. Uf koja patetika.
    Đole bi se naježio od ovog preterivanja i cmizdrenja.

    Čovek je o svom odlasku sve rekao u svojim pesmama, a “legendarni Bogomir Bogica Mijatović” ga je izgleda samo površno razumeo.

Comments are closed.