Bestseler na Amazonu: Mulerov izveštaj postao knjiga i prodaje se kao lud. A može da se nađe besplatno

0
Foto: Profimedia

Izveštaj specijalnog američkog istražitelja Roberta Mulera o mešanju Rusa u američke izbore objavljen je kao knjiga, i to u tri verzije, koje su odmah dospele u vrh Amazonove top liste najprodavanijih knjiga u Sjedinjenim Državama, iako je moguće pronaći ih i besplatno.

Izdavači se nadaju da će ogromno interesovanje za dugoočekivani Mulerov izveštaj o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. u korist Donalda Trampa da im donese ogroman profit, što se, za sada, i pokazuje kao tačno, piše CNN.

Otkako je taj dokument na 448 stranica objavljen u četvrtak, tri izdavačke kuće su ga odmah objavile u vidu knjige: Skribner, Melvil Haus i Skajhors.

Verzija kuće Skribner sadžri i analizu Vašington posta pa je ovog vikenda dospela na sam vrh Amazonove liste. Sledi Skajhorsova, dok je ona objavljena iz Melvil Hausa na četvrtom mestu.

Cene knjiga variraju između sedam i deset dolara, a trenutno su dostupne samo kao prednarudžbina. Izdavači planiraju da je stave na police za nekoliko dana

U razgovoru za američki radio NPR, urednik Skajhorsa Mark Gomperc otkrio je da ima tim od devet ljudi koji detaljno prelistavaju dokument “ako je to potrebno celoga dana i noći”.

U Americi postoji istorija objavljivanja vladinih izveštaja na ovaj nain. To je učinjeno sa izveštajem Star o aferi bivšeg predsednika Bila Klintona s Monikom Levinski, kao i sa izvešćem o terorističkim napadima 11. septembra, prenosi Jutarnji list.

Mulerov originalni izveštaj objavljen je na 400 strana, a koji nije dokazao da postoji zavera sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika s ruskim vlastima u vreme predsednickih izbora 2016. u SAD.

Specijalni tužilac je izjavio da istragom nije utvrđeno da su članovi Trampove kampanje bili u zaveri ili u koordinaciji dejstava s ruskom državom u njenim naporima da se umeša u izbore”, rekao je ministar pravde SAD Vilijam Bar. Međutim, javnosti je predstavljena redigovana verzija Mulerovog izveštaja, bez delova koji su označeni kao poverljivi.