Besne požari na jugoistoku Australije: Grad Balmoral spaljen do temelja

0
Požar u Balmoralu (Foto: Profimedia)

U Novom Južnom Velsu bukti stotinak požara. Nestale su stotine domova, a vatrenom stihijom zahvaćeno je oko 500 hiljada hektara zemlje. Na terenu se australijskim vatrogascima pridružilo četrdesetak kolega iz Kanade i Amerike. Gradić Balmoral skoro je potpuno uništen u katastrofalnim požarima koji su zahvatili australijsku državu Novi Južni Vels.

Stanovnicima Balmorala nije dozvoljeno da se vraćaju u grad, piše RTS.

“Plamen crnog dima je naišao jako brzo, nisam imao izbora, trčao sam oko zgrada da uključim sve pumpe i prskalice na krovovima i zidovima. Moja bašta je potpuno izgorela, plamen je zahvatio čitav put i nisam mogao da pobegnem. Pa sam se sakrio u malu peć, dovoljno veliku da udjem u nju. To me je spasilo”, ispričao je Stiv Harison iz Balmorala. 

Prema poslednjim podacima, u Novom Južnom Velsu gori oko stotinak požara.

U pet država, uništeno je oko 3, 8 miliona hektara zemljišta.

Australijski premijer Skot Morison izvinio se jer je u najgorem mogućem trenutku otišao na porodični odmor na Havaje. To je izazvalo bes javnosti pa se vratio, rekavši da bi stvari uradio drugačije da je znao šta će se desiti.

“Vratio sam se sa odmora koji je, znam, izazvao veliko nezadovoljstvo u Australiji. Verujem da Australijanci razumeju da kada nešto obećate svojoj deci, da to pokušate i da ispunite. Ali, kao premijer, imate i druge odgovornosti i zato prihvatam kritike. Shvatio sam da je važno da se vratim nakon strašne tragedije koja je pogodila našu zemlju”, naveo je Morison.

Zbog ekstremno visokih temperatura upozorenja su izdata za Novi Južni Vels, delove Sidneja, Viktorije i Južne Australije.

Vatrogasci se pripremaju za novi plameni talas, koji meteorolozi najavljuju nakon Božića.

Blizu Adelaide, napojili su žedne koale.