Beroš: Novi rekordan broj novoobolelih u Hrvatskoj je posledica turističke sezone

0
Profimedia

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 265 novoobolelih od koronavirusa, što je do sada najveći dnevni porast, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite, ali to, prema rečima ministra zdravlja Vilija Beroša, ne predstavlja značajno odstupanje od trendova već je posledica letnje turističke sezone.

“Važno je napomenuti je da je više od 50 odsto novozaraženih, 137 osoba, iz ‘rezervoara samoizolacije’, što ukazuje da epidemiolozi rade dobar posao”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Beroš je naveo da je obavljeno 1.647 testiranja, a u samoizolaciji se u ovome trenutku nalazi 6.446 osoba.

Od juče je preminula jedna ženska osoba, u Opštoj bolnici u Vinkovcima, a reč je o osobi koja je 1931. godište i koja je imala brojne druge bolesti.

Ukupno je preminulih 169 od posledica koronavirusa. Od juče je hospitalizovano još 11 osoba pa ih je ukupno sada 135, a 12 bolesnika se i dalje nalazi na respiratoru.

Aktivnih bolesnika s Kovidom-19 trenutno je 1.842, rekao je Beroš.

On je ocenio da današnji broj novoobolelih ne pokazuje ekstremna odstupanja u odnosu na prethodne dane, već je posledica toga što je Hrvatska bila otvorena za turizam, pa je veliki broj stranih građana došao na hrvatsku obalu.

Porastu broja zaraženih sigurno je doprinelo i “odredjeno ponašanje u letnje doba”, napomenuo je ministar zdravlja.

On je apelovao na mladju populaciju koja je pozitivna, ili ima simptome, ili je bila u rizičnom ponašanju da prilikom dolaska u svoje domove u kontinentalnu Hrvatsku pripaze na svoje ponašanje, naročito na odnos prema svojim starijim i bolesnim ukućanima i onima sa slabijim imunitetom.

(Beta)