Berlin, Varšava i Stokholm proteruju ruske diplomate: Šta je razlog?

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Nemačka, Švedska i Poljska saopštile su danas da će proterati ruske diplomate kao odgovor na slične mere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim. 

Varšava, Berlin i Stokholm proteraće po jednog ruskog diplomatu iz svojih zemalja, saopštile su skoro istovremeno vlade te tri zemlje. 

“Mera je odgovor (nemačke) vlade na odluku koju je 5. februara donela Rusija o proterivanju nemačkog diplomate koji je samo želeo da legalnim putem sazna o evoluciji situacije na terenu”, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Švedska vlada “obavestila je ruskog ambasadora da neko iz ambasade mora da napusti Švedsku. To je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoju dužnost”, navela je na Tviteru šefica švedske diplomatije An Linde (Ann). 

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u koordinaciji sa Nemačkom i Švedskom odlučeno da jedan ruski diplomata bude proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata). 

Ruske vlasti nedavno su odlučile da proteraju evropske diplomate jer su, kako navode, učestvovale na protestima u znak podrške Navaljnom.