“Beograd nije ništa uradio na suzbijanju ambrozije, svaki četvrti građanin ima problema sa alergijom…”

0
Profimedia

(Beta) – Gradska vlast Beograda nije uradila ništa na suzbijanju ambrozije iako zna da svaki četvrti stanovnik glavnog grada ima problem sa alergijskom reakcijom na polen te korovske biljke čija je koncentracija u vazduhu najveća u avgustu i septembru, ocenili su danas iz Narodne stranke.

“Ove godine nije bilo ni hemijskog suzbijanja ambrozije, niti mehaničkog, koje podrazumeva čupanje biljke iz korena i zato Beograđani udišu polen u velikoj meri. Ambrozija nije suzbijana jer nije sproveden tender, pa se grad dogovorio sa ‘Zelenilom Beograd’ da kosi ambroziju. Košenjem se, međutim, ne suzbija ambrozija”, rekla je odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković.

Ona je u programu “Otvoreno” navela da je vlast najavila da će ove godine izdvojiti 100 miliona dinara za suzbijanje ambrozije, ali da je “sve ostalo na pukim obećanjima”, i dodala da je i studija o ambroziji koju je usvojila Skupština Beograda ostala mrtvo slovo na papiru. 

“Koncentracija polena ambrozije najveća je u Novom Beogradu, a alergijom na polen te biljke najviše su pogođeni stanovnici gradova jer ugljen-monoksid i ugljen-dioksid, kojih je najviše u vazduhu u gradovima, pojačavaju reakciju na polen za 60 do 90 puta”, navela je odbornica Narodne stranke a prenela ta partija.  

Ocenila je i da vlast gotovo ništa ne čini u cilju smanjenju zagađenosti vazduha, iako je po njenim rečima, Beograd jedan od najzagađenijih gradova u svetu. 

“Elektrane i toplane učestvuju sa 49 odsto u ukupnom zagađenju vazduha, saobraćaj sa 23 odsto, industrija sa 16 odsto, a individualna stambena ložišta sa osam odsto. Zato bi gradska uprava trebalo da promoviše biciklistički saobraćaj, ali ni tim povodom ne čini ništa, jer ne gradi nove biciklističke staze”, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Odbornik Narodne stranke Miloš Pavlović je rekao da grad nije sproveo javnu nabavku za suzbijanje ambrozije jer nije bilo novca u budžetu. 

“Iako je gradska vlast najavljivala da će ovogodišnji budžet biti najveći i grandiozan, nije uspela da nađe novac za suzbijanje ambrozije, kao ni za rešavanje problema kišne kanalizacije, pa Beograd pogađaju velike poplave kada god padne malo jača kiša”, rekao je Pavlović. 

Navodeći da je broj zrna polena ambrozije povećan četiri puta od 2003. godine, Pavlović je rekao da je u Beogradu četiri meseca godišnje zagađenost vazduha veća od dozvoljene i da je zato ugroženo zdravlje stanovništva, a da gradska i republička vlast potpuno zanemaruju taj problem.