Beograd na šestom mestu po zagađenosti vazduha

0
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Prema podacima Air Visual Vankuver je ovog jutra najzagađeniji veliki grad u svetu, a Beograd je na neslavnom šestom mestu po kvalitetu vazduha.

Vazduh se i ovog jutra vidi u Beogradu, a prema podacima Air Visual, glavni zagađivač su PM 2,5 čestice. Indeks zagađenja je u 8 časova iznosio 156, što znači da je vazduh nezdrav.

Na prvom mestu na listi velikih gradova našao se, iznenađujuće, Vankuver (187), na drugom Dubaji, a slede Lahore, Čengdu, Kuvajt. Nezdrav vazduh udišu i u Delhiju, Sijetlu, Zagrebu, Portlandu.

U jednom trenutku ovog jutra Beograd se nalazio i na trećem mestu, a nedavno je bio i najzagađeniji veliki grad u svetu.

Prema podacima Beoeka vazduh je na većini mernih mesta prihvatljiv. Zagađen je u Zemunu, Vinči, na Bežanijskoj kosi, Vračaru, Borči, Leštanima, Stojčinom brdu, prenosi RTS.

Preporuke za građane

Kada je vazduh “jako zagađen”, zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima na otvorenom.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz njih.