“Beograd na dobrom putu da da bude jedan od prvih gradova koji će stvoriti epidemiološku barijeru za širenje virusa…”

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sa trećinom punoletnih građana koji su revakcinisani, Beograd “na dobrom putu” da bude jedan od prvih gradova u Srbiji koji će stvoriti epidemiološju barijeru za širenje virusa. 

Ona je posle sednice Kriznog štaba ocenila da Srbija treba da sledi primer Izraela kada je u pitanju imunizacija stanovništva. 

“Brojem od 4.000 do 5.000 novozaraženih na dnevnom nivou mi smo došli do platoa u epidemiološkom smislu, ali su to i dalje visoke vrednosti i nešto čime ne možemo da budemo zadovoljni. U Izraelu su bili slični apsolutni brojevi novozaraženih na dnevnom nivou ali kad je broj revakcinisanih prešao 60 odsto, rapidno je pao i procenat pozitivnosti”, rekla je ministarka rada.

Upitana zašto nadležni ne reaguju na okupljanja velikog broja ljudi na “buvljim pijacama” u pojedinim delovima Beograda, ona je rekla da takva okupljanja postoje širom zemlje “čim je broj novozaraženih visok svakog dana”. 

“Stotine ekipa su svakodnevno na terenu i u određenim momentima rade neugodan posao ali ne mogu istovremeno da se nađu u svim delovima grada. Upoznati smo sa tim slučajem, bile su inspekcije na terenu ali je suština da se takva okupljanja ne ponavljaju”, rekla je ona.

U vezi preporuka za putovanja van Srbije, ona je rekla da je u svakoj državi potrebno pridržavati se opštih mera prevencije. 

“Sam prelazak granice nije poseban faktor rizika ako se pridržavate svih drugih preventivnih mera”, rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

1 KOMENTAR

  1. Au, pa da li je ova Aginica toliko “pametna”, pa misli da je narod rbije toliko glup: AKO se ne zarazimo, AKO ovo, AKO ono….

Comments are closed.