“Beograd i Priština daleko od dogovora. Bez razgovora o pitanju statusa nemoguće postizanje sporazuma…”

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su te dve strane još daleko od približavanja stavova, ali da rade “trilateralni posao na rešavanju tog pitanja”.

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Klan Kosova, Lajčak je govorio o procesu u kojem posreduje, iz svog ugla objašnjavajući stavove stranaka i vreme kada se može potpisati konačni sporazum dve strane i koji su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

“Kao posrednik, nije na meni da kažem Kosovu i Srbiji da to urade. Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obe strane imale malo koristi za svoj narod. To je ono što radimo za pregovaračkim stolom”, rekao je Lajčak.

On je, između ostalog, rekao da se “sveobuhvatan sporazum ne može postići bez razgovora o pitanju statusa”.

“Obe strane to znaju i izrazile su svoje stavove o tome. Međutim, moramo da izgradimo zajednički sporazum o ostalim elementima sporazuma kako bismo bili spremni da razgovaramo o statusu”, ukazao je on.

Lajčak je rekao da obema stranama mora da budu jasne kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u celini da bi se o njemu vodile suštinske rasprave, ali da još nisu stigli do tog trenutka.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Uz duzno slusanje, nije na vama EU da vi kazete i trazite ono sto ide Albancima u korist a na vaau stranu a protiv nas i kontra smeru. Priznavanje neceg ato nikad ne mora je apsurd traziti.

  2. Одавно ја написах да је луд тај ко ти плаћа плату.

Comments are closed.