Beloruske vlasti oduzele akreditacije novinara stranih medija pred novi talas demonstracija

1
Beta - AP Photo/Dmitri Lovetsky

Beloruske vlasti oduzele su danas akreditacije više novinara stranih medija, među kojima i Frans presa, uoči najavljenih novih velikih demonstracija opozicije koja osporava rezultate predsedničkih izbora od 9. avgusta. 

Prema portparolu Ministarstva spoljnih poslova, Anatoliju Glazi, ta odluka je doneta na preporuku Međuminsitarske komisije Vlade Belorusije za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

On nije precizirao koliko je novinara pogođeno tom merom, ali su britanski BBC i američki Radio Slobodna Evropa, kao i drugi strani mediji, prijavili da su povučene akreditacije nekolicini njihovih novinara.

Novinarka BBC-ja Tatjana Melničuk rekla je za Frans pres da joj je belorusko Ministrstvo spoljnih poslova javilo joj da joj je poništena akreditacija i akreditacija jedne njene koleginice iz BBC-ja.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994, suočava se sa do sada neviđenim pokretom protesta od spornih izbora 9. avgusta. Po zvaničnim rezultatima, koje opozicija naziva lažiranim, Lukašenko je na tim izborima osvojio 80 odsto glasova.

Opozicija čija se šefica Svetlana Tihanovska sklonila u Litvaniju, organizovala je velike demonstracije 16. i 23. avgusta i najavila nove za sutra, u nedelju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. ma da, bas je zapadnim novinarima stalo do toga da prenesu istinu.. sto ne izvjestavaju o demokraciji koju si njihove zemlje izvele po bliskom istoku i ukrajini i kosovu?.. cisto da usporedimo koliko se zivot ljudi promjenio na bolje sada, 10-15god od kako su tamo uveli “demokraciju” putem pljacki, droge i terorizma

Comments are closed.