Belgija „kovid rizična zemlja“, Brisel novo žarište koronavirusa, a vlasti ukidaju restriktivne mere: „Moramo da normalizujemo situaciju“

0
Foto: Profimedia

Belgija se suočava sa drugim talasom koronavirusa, a u Briselu je epidemiološka situacija nestabilna, nakon što je dnevni prosek novozaraženih u poslednjih nedelju dana porastao na 2.305 inficiranih.

Tokom protekle nedelje, prosek zaraženih na 100.000 stanovnika je bio 340.

U pitanju je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra, što Brisel stavlja na prvo mesto žarišta epidemije u Belgiji.

Belgija je prošle nedelje, zbog drastičnog porasta novozaraženih kornavirusom, svrstana u ”crvenu” zonu na EU COVID-19 mapi uz upozorenja na trend ”visokog rizika” od zaraze, prenosi portal Nova.rs.

Istovremeno, Veće za nacinalnu bezbednost odlučilo je da od 1. oktobra smanji postojeće restriktivne mere, tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na 7 dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti ”održiva na duži period”, a koja podrazumeva ”što je moguće više normalizovati postojeću situaciju” i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strožije mere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvek morati da imaju zaštinu masku ”pri sebi” koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi ljudi, odnosno na prometnim ulicama.

Radno vreme barova je skraćeno je do 23.00, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23.00 i 06.00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22.00, a zabranjena je i konzumacija hrane na garadskim pijacama.

U Belgiji je od početka pandemije koronavirusa potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim kornavirusom, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva porasto na 9.974.

Podsetimo, zbog infekcije koronavirusom i mera karantina, u Briselu je prošle nedelje otkazan samit EU lidera kao i sastanka delegacija Beogrda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.