Bela kuća bez komentara o poseti Džona Boltona Beogradu i Prištini

0
Foto: Profimedia

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nema komentar na navode medija u Srbiji o mogućoj poseti savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona Beogradu i Prištini, javio je Glas Amerike.

Mediji su juče preneli da bi savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost mogao do kraja avgusta, početka septembra da poseti region, tačnije Beograd i Prištinu, kao i da će “SAD krenuti u ofanzivu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, odnosno pokretanje dijaloga sa mrtve tačke”.

“Blic” je preneo navode anonimnih diplomatskih izvora da bi Bolton mogao da dođe u region samo ukoliko budu ukinute takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, te da je njegova poseta malo verovatna ako se to ne desi jer “ne želi da bude neuspešan”.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton se nedavno u Vašingtonu sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i nakon tog susreta na Tviteru objavio da se sa Dačićem saglasio da “dijalog sa Kosovom mora da krene napred jer nijedna strana nema koristi od statusa kvo, i da je sada trenutak da obe strane nešto urade”.

Dačić je posle tog susreta rekao za Glas Amerike da “američka administracija shvata da problem nije u Beogradu već u prištinskoj vlasti” i nagovestio da bi krajem avgusta “mogli da uslede neki novi sastanci sa prištinskim vlastima”.

Džon Bolton je u nekoliko navrata pozvao Srbiju i Kosovo da postignu dogovor, a takođe je jedan od prvih američkih zvaničnika koji je javno rekao da “SAD ne isključuju teritorijalne korekcije” u rešavanju problema Srbije i Kosova, podsetio je Glas Amerike.