Bedžet Pacoli optužio je srpsku vlast da je organizovala zločin u kafiću “Panda”; Marko Đurić: “Cinične bljuvotine”

0
Foto: Profimedia

Odlazeći ministar spoljnih poslova u vladi Kosova Bedžet Pacoli optužio je juče, u nizu tvitova, srpsku vlast da je organizovala masakr u kafiću “Panda” u Peći u decembru 1998. Ubrzo mu je stigao odgovor zvaničnog Beograda.

Pacoli je napisao da su srpski mladići žrtvovani da bi se okrivili Albanci za zločin i opravdalo njihovo proterivanje, te da je svrha ovog zločina bila prikazivanje OVK kao terorističke organizacije.

Pacoli se obratio u poruci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kojem je poručio da “objasni roditeljima te dece ubijene u ‘Pandi’ da su njihovi sinovi žrtvovani kako bi opravdali etničko čišćenje i genocid nad Albancima”.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je potom da “cinične bljuvotine Bedžeta Pacolija vređaju žrtve još jednog od zločina u nizu koji je ostao bez kazne.”

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da je Kosovo u nadležnosti Kfora, Euleksa i Unmika i da bi mu bilo zanimljivo da čuje šta su oni otkrili.

“Oni imaju odgovornost za istrage tako teških zločina, to im je obaveza i po rezolucijama Saveza bezbednosti i na to se Euleks obavezao. Mi smo spremni da pružimo pomoć, ali se nažalost uglavnom ne prihvata da se uključuju naši državni organi, kao i u slučaju ubistva Olivera Ivanovića”, rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2015. izjavio da je “gotovo siguran” šta se desilo u kafiću Panda, ali je i dodao da nema dokaza da bilo koga optuži za taj zločin.

Pre 21 godinu u kafiću Panda u Peći ubijeni su srednjoškolci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović.

Pojedini beogradski mediji pisali su da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za zločin u Peći.