Bečić: “Skupština Crne Gore će birati novu Vladu 24. novembra”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – “Sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se birati nova vlada biće 24. novembra”, najavio je danas predsednik parlamenta Aleksa Bečić.

Rekao je da je formirana radna grupa koja će do kraja ove sedmice utvrditi predlog odluke o dopunama Poslovnika koje će omogućiti bezbedno održavanje sednice uprkos epidemiji koronavirusa.

Po pisanju medija, pet poslanika je bolesno od korona virsa, pa je izbor Vlade neizvestan, te je otvoreno pitanje održavanja elektronske sednice.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta (DF) je kazao da je dogovoreno da plenarna sednica bude kratka, samo da se donese “konsensualna odluka” da bolesni poslanici glasaju onlajn, i ta odluka će važiti do 31. decembra.

Danijel Živković iz Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da njegova partija neće opstruirati takav način izbora Vlade.

Mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić, predstavio je kandidate za ministre kojih će biti 12 jer je, kako je istakao, bilo i 12 Hristovih apostola.

Među kandidatima većina je ili rodbinski ili ideološki bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je naišlo na oštre reakcije javnosti.

Na meti kritike je posebno Vesna Bratić – kandidatkinja za ministarku objedinjenih ministarstava prosvete, nauke, kulture i sporta, jer je izjavila da je “srpska nacionalistkinja”, da je “četnik”, a da je hrvatski novinar Boris Dežulović “đubre ustaško”.

Bratić koja je bliska saradnica mandatara Krivokapića u njegovoj nevladinoj organizaciji, u intervjuu za “Dan” je kazala da, zaokupljena konsultacijama, planiranjem rada i okupljanjem tima, nije u potpunosti pratila komentare u medijima o sebi, ali da je oni “i nisu i jesu iznenadili”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500