Bečić: Nama je u interesu da imamo najbolje odnose sa Srbijom, jer smo bratski, kumovski i prijateljski povezani

1

Lider „Demokratske Crne Gore“ Aleksa Bečić kaže da kada bude formirana nova vlast u Crnoj Gori neće imati revanšistički odnos prema prethodnicima, ali da mora biti utvrđena odgovornost za poslove u oblasti privatizacije, na primer. On očekuje da će tri opozicione liste uspeti da nastave efikasan zajednički rad i da će u zakonom predviđenim rokovima formirati Vladu.

„Nećemo raditi posao sudija i tužioca, samo ćemo im obezbediti uslove za rad. Neće biti revanšizma i lova na veštice, ali će biti odgovornosti i utvrđivanja odgovornosti jer se ona mora utvrditi“, rekao je Bečić u Danu uživo na TV N1.

On je kao primer oblasti u kojoj mora biti utvrđena odgovornost naveo oblast privatizacije: „Da vidimo ko je i pod kojim okolnostima privatizovao, ko je zaradio stotine miliona evra na tim transakcijama, bez toga nema istinskog napretka i vraćanja poverenja u institucije“, rekao je Bečić i naglasio da oni koji su časno radili nemaju čega da se plaše i bilo kakve osvete prema njima neće biti.

Bečić, inače nosilac liste „Mir je naša nacija“, koja je na nedavnim izborima osvojila deset mandata, kaže i da je formiranje nove vlade definitivno uslovljeno rokovima, i podsetio da još nisu utvrđeni konačni rezultati izbora, kao i da se očekuje ponavljanje izbora na jednom mestu u opštini Petnica koje neće uticati na konačne rezultate.

Očekuje, kaže, da po završetku ponovljenog glasanja na tom biračkom mestu i proglašenja konačnih rezultata izbora, budu ispunjeni uslovi za zakazivanje u roku od 15 dana konstitrutivne sednice Skupštine na kojoj bi se verifikovali mandati i onda tek može da se krene u proces foriranja nove vlade.

Među tri opozicione liste, kaže, nema problema, u pitanju je „korektna, iskrena, prava partnerska komununikacija“.

 „Ključno je bilo da u prvom talasu pošaljemo poruke da imamo saglasnost oko ključnih proincipa na kojima će da počiva buduća vlast. Mi smo i sa zajedničkom izjavom 24 sata po završetku izbora jasno pokazali da nema razloga za strah, podmetanje i manipulacije“, rekao je Bečić.

„Očekujem da zadržimo taj nivo efikasnosti i da Crna Gora dobije proevropsku, prodemokratsku vladu. Moramo ispoštovati Ustav i rokove, smatram da ako smo se dogovorili oko programaskih proincipa, koliko god naredna faza bila sveobuhvatnija zbog kadrovskih rešenja, mislim da ćemo zadržati potreban nivo efikasnosti“, naglasio je.

Upitan da li će koalicije koje predstavlja zadržati raniji stav o fromiranju ekspertske vlade ili će ona biti politička, Bečić kaže da je u u zajedničkoj izjavi utvrđeno da će nova vlast biti koncipirana na ekspertskim osnovama, bez diskriminacije bilo koga i da se ne može isključiti bilo koji funkcioner zato što je deo neke partije.

Što se zadataka Vlade tiče, obećavamo da ne zavisimo od bilo kog centra moći, rekao je Bečić i dodao da svi potezi treba da idu ka pomirenju Crne Gore, moralnom oporavku i ekonomskom uzdizanju.

Po pitanju pomirenja, važno je da se stavi tačka na tenziju posle usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, da Crna Gora dobije zakon koji je prihvatljiv i za Srbiju i za Crnu Goru, ali i za druge zemmlje okruženja.

Moralni oporavak podrazumeva borbu protiv kriminala i korupcije, ne da bi preuzeli ulogu tužilaštva, „već da im damo snagu da ne moraju da brinu za svoju bezbednost da ako donesu neku presudu“, kaže Bečić.

„Biće tu i konkretnih poteza – zaustavljanje svih polja korupcije i zbog nameštenih tendera i korupcionaških ugovora i svih privilegija koji su imali tajkuni koji nisu morali da plaćaju porez državi“, navodi Bečić.

„Na polju fiskalne konsolidacije sigurno ćemo zateći nešto duboko ispod nule, duboko u minisu, građani moraju da budu svesni da nemamo čarobni štapić, ali da smo spremni da stvari popravljamo“, rekao je on.

Što se tiče odnosa sa Srbijom cilj im je, kaže, da vode politiku otvrorenih vrata.

„Nama je u interesu da imamo najbolje odnose sa Srbijom i zemljama regiona, to su ljudi ispretpletani rodbinskim, prijateljskim, kumovskim odnosima…Zašto taj kvalitet ne bi pratio i odnos državnika“, zapitao je crnogorski lider.

Upitan kakav stav ima prema ljudima koji vode Srbiju, rekao je da nije imao prilike da ih upozna.“Držim se principa da se ne mešam u unutrašnje prilike drugih zemalja, sa ljudima u Srbiji i regionu koji su izabrani od strane građana želim da gradim najbolje moguće odnose“, rekao je Bečić.

On je naglasio i da se posle mitinga za vikend situacija u Crnoj Gori smirila i da su se spustile tenzije.

1 KOMENTAR

  1. Братими се ти са Албанцима и са онима са којима сте договорили признавање Косова.

Comments are closed.