Baš loša vest: Beogradski univerzitet pao za više od 100 mesta na Šangajskoj listi

2
Foto: Profimedia

Beogradski univerzitet pao je na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta koja je objavljena danas, i to za više od 100 mesta.

Drugu godinu zaredom BU skliznuo je na Šangajskoj listi. Očekivalo se da ove godine ostane u 400 univerziteta.

Međutim, BU je pao, pa se nalazi između 400 i 500 mesta.

Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario je 2017. godine (284. mesto u svetu) a sa razočaranjem je dočekan u javnosti prošlogodišnji pad za 18 mesta kada je najstariji i najveći srpski univerzitet zauzeo 302. mesto.

Plasman na novoj listi

Na već objavljenoj Šangajskoj listi za 2019. godinu po naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu je pao u većini oblasti, a skok je zabeležen u kliničkoj medicini i javnom zdravlju.

Grafikon koji prikazuje poziciju BU na Šangajskoj listi

Na najnovijoj rang-listi po naučnim poljima (objavljena u junu) zabeležen je pad u nekoliko velikih oblasti: u matematici je BU plasiran između 401. i 500. mesta, dok je prošle godine bio između 201. i 300.

Stepenicu niže smo se spustili u hemiji i fizici, dok nas u biologiji više nema među najboljih 500 (lane smo bili rangirani između 401. i 500. mesta). Prošle godine najbolju poziciju BU je imao u prehrambenoj tehnologiji – 43. mesto, a sada je na 50. Dobro su rangirani i rudarsko i mineralno inženjerstvo (92. mesto), instrumentalna nauka i tehnologija (134), metalurško inženjerstvo (179), javno zdravlje (180) i stomatologija (187. mesto u svetu).

Zagrebačko sveučilište beleži bolju poziciju nego prethodnih godina kada je ispalo iz prvih 500 na listi


Oblasne liste univerziteta detaljno se vode u 54 oblasti, a Beogradski univerzitet je ove godine zastupljen u 25 oblasti, za razliku od prošlogodišnjih 27.

2 KOMENTARA

  1. Na kraju priče možda nije ni važno, i tako taj rejting je bio po malo naduven. Ubacivali su radove instituta koji su radili i još rade, ali vidi im se kraj, u sklopu Beogradskog Univerziteta. Ovo ej relano, abiće još jedan pad, razlog nema ulaganja, nema radova, nema objavljivanja.
    Šta preostaje studentima? Samostalno učenje, uzimanje privatnih časova, praćenje kurseva na Internetu. Sada se traže IT stručnjaci, a za to bar ne treba formalno obrazovanje (besplatni kursevi na internetu https://zaradjivanjenainternetu.blogspot.com/2016/12/besplatni-kursevi-na-internetu.html). To je teži način, ali šta preostaje kada se već obrazovanje urušava? A da, ima još jedna opcija, a to je studiranje u Inostranstvu na univerzitetima koji ne padaju na ovoj listi. Samo što to nije jeftino.

Comments are closed.